Àlex Montornès

Aprofitant que just d’aquí a un any hi haurà eleccions municipals, un periodista em preguntava fa uns dies qui creia que era l’adversari d’Esquerra Republicana a Badalona.

Sembla que és necessari que tinguem un adversari amb qui discutir-nos l’electorat. Uns ja han dit públicament que el seu adversari és Esquerra Republicana. D’altres dibuixen un escenari dantesc de “jo o el caos”.

Aquesta pregunta del periodista em va fer reflexionar uns segons. De fet, nosaltres no tenim cap ganes d’entrar al joc de la pugna del vot pel vot. A l’escalada de propostes buides com si es tractés d’una subhasta, a la mentida o la postveritat per desgastar al contrari, a entendre la política com una pugna permanent entre enemics, en lloc de la cerca de suports a projectes de ciutat que han d’acabar esdevenint amplis consensos. Conscients que, només amb consensos amplis, Badalona avança.

A nosaltres ens agrada parlar de valors i de projecte. La meva manera d’entendre la política, el lideratge necessari per transformar aquesta ciutat, és la de sumar, mai restar; la de multiplicar, mai dividir. Tant és així que el passat octubre vam presentar el projecte Badalona 2040 fruit de més d’un any de feina de molts companys i companyes. Un document que vol ser un full de ruta per transformar la ciutat. Un pla de govern a tres mandats vista. Un projecte que hem volgut fer públic i compartir amb tothom per si pot ser útil.

Perquè nosaltres, la gent republicana, tenim molt clar qui és el nostre adversari a les eleccions municipals de 2023.

El nostre adversari són les desigualtats socials i econòmiques entre els nostres barris. Desigualtats que condemnen a moltes badalonines i badalonins a sobreviure en lloc de viure. El nostre adversari és l’atur que afecta més de 13.000 persones, moltes d’elles, joves que no poden iniciar un projecte professional ni vital. Moltes, majors de 55 anys que veuen perillar la seva vellesa. Moltes, dones que representen un dels col·lectius més vulnerables i amb més pobresa de la ciutat.

El nostre adversari són els més de 9.000 pisos buits, molts en mans de grans tenidors. Milers de pisos buits mentre desnonen dues famílies badalonines cada dia.

L’adversari de les republicanes i republicans de Badalona és la pobresa energètica i l’infrahabitatge.

El nostre adversari és el canvi climàtic que amenaça el nostre litoral, les nostres platges i la salut de gran part de la ciutadania per l’augment de les onades de calor a l’estiu.

El nostre adversari és qui no respecta Badalona. Qui genera inseguretat. Qui no cuida l’espai públic i qui no contribueix a la convivència. El nostre adversari és l’incivisme.

El nostre adversari és el masclisme, una xacra que, malgrat els esforços per combatre-la, continua ben present i, fins i tot, sovint alimentada per alguns sectors de la política més reaccionaris.

El nostre adversari és la segregació escolar i la desigualtat educativa.

És contra aquests adversaris que nosaltres treballem cada dia. Perquè el nostre compromís és amb la ciutadania de Badalona. Continuarem dedicant tots els esforços a explicar el nostre projecte, a sumar, a parlar, a escoltar i a debatre’l. A obrir i a desbrossar un camí ben ample on càpiga tanta gent com vulgui acompanyar-nos-hi.

A favor sempre d’omplir de valor el debat polític de la ciutat. Amb la voluntat de demostrar amb fets que una altra Badalona és possible, com ja fem avui des del govern de la ciutat i des de la Generalitat republicana.

Deia Joan Maragall al poema l’Elogi de viure que actuem com si de cada gest que fem i de cada paraula que diem, en depengués la salvació de la Humanitat. Les republicanes i els republicans ens conjurem davant els reptes de la ciutat com si de la nostra feina i de les nostres paraules, en depengués el futur de Badalona.

Assumim el compromís col·lectiu amb la ciutat que estimem i que volem republicana, d’esquerres i catalanista. I assumeixo el repte d’encapçalar el lideratge de la transformació vers la ciutat republicana, la ciutat com a espai de trobada i resolució de conflictes, generadora d’igualtat d’oportunitats, per fer de Badalona el millor lloc per viure, gaudir, treballar i estimar.

Alex Montornès, primer tinent d’alcalde i candidat d’Esquerra Republicana de Catalunya a l’alcaldia de Badalona