Potser us semblarà estrany que us parli en aquest article sobre Barcelona, però el meu badalonisme –totalment circumscrit als Països Catalans- també queda afectat per qüestions de la capital. El 10 d’abril a Barcelona se celebrarà la darrera i –m’arrisco a dir- més important de les consultes que hi ha hagut al llarg d’aquest any. Important perquè és a la capital i important perquè és la culminació d’un procés nacional imparable arrelat a cadascuna de les comarques del nostre país. Per aquesta raó és un repte que hem d’assumir més enllà dels propis barcelonins.

Quan parlo amb gent que ha estat organitzant consultes a les seves localitats penso que una iniciativa tan creativa i aparentment esbojarrada només podia passar en un país com el nostre. Realment és una cosa de sonats, sí, no em surt cap altre adjectiu. La feinada que suposa exercir d’estat sense ser-ho és d’herois i heroïnes amb voluntat de prendre consciència i alhora aprofundir en el significat i la pràctica de la democràcia. Una democràcia que dóna mil voltes a moltes de les dinàmiques polítiques a les que estem habituats. Una democràcia que és peda­gogia transformadora tant en el seu discurs com en la seva praxis. Aquest cap de setmana ja hem pogut veure com l’inici de les votacions al barri de la Barceloneta ha estat un èxit, més del 20% dels veïns hi van participar, una xifra molt superior a la passada consulta organitzada -des de i amb els recursos de l’administració local- per l’Ajuntament barceloní sobre el futur de la Diagonal.

La junta nacional d’Òmnium Cultural s’ha adherit a Barcelona Decideix perquè assumeix que aquest repte no és només local, és un repte nacional. Per això fa una crida als ciutadans que vivim prop de Barcelona –i més lluny també- a la mobilització i participació per tal que pugui esdevenir un èxit. Les opcions són múltiples: fer-se fedetari per buscar vots anticipats, fer difusió de tots els actes a les pròpies xarxes de relació, fer donatius econòmics, animar les nostres amistats barcelonines a votar, etc. Barcelona tornarà a ser –des­prés d’Arenys i el 13D- un pol d’atracció de la premsa internacional. Fer sentir la nostra veu al món i ser-hi presents és una oportunitat molt important per a l’establiment d’una democràcia profunda en el nostre país. Ens la deixarem perdre?

Jo no he pogut votar, a Badalona no vam trobar les suficients condicions per tirar endavant una consulta d’aquestes di mensions. Ara bé, totes les persones de la ciutat compromeses amb la democràcia tenim l’oportunitat de posar el nostre gra de sorra perquè el 10 d’abril sigui la culminació del que ja ha estat un èxit nacional.

Per col·laborar o tenir més informació us podeu posar en contacte amb Òmnium a [email protected] o amb Bar­celona Decideix a www.barcelonade­cideix.cat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram