Rubén Guijarro

A Badalona volem la Copa. La volem de valent i des de fa temps. I crec, amb honestedat, que ens la mereixem i que ha arribat el nostre moment. Queda molt lluny la del 85. Tot i que molts recordem aquella final entre el Reial Madrid i el que llavors era el Ron Negrita Joventut, no volem continuar vivint d’un record del segle passat. La devoció que hi ha pel bàsquet en aquesta ciutat es mereix viure en present l’esdeveniment esportiu per excel·lència: la Copa.

És difícil trobar una ciutat a tota Espanya que senti el bàsquet com ho fem a Badalona. Que hi tingui una vinculació històrica i emocional tan potent com la que hi tenim nosaltres. A Badalona s’hi juguen 60 partits cada cap de setmana, tenim 12 clubs federats, 183 equips (129 masculins i 54 femenins) i gairebé 3.000 jugadors i jugadores a la categoria base des dels 8 fins als 17 anys.

La nostra ciutat és sinònim de bàsquet; de passió pel bàsquet i pels valors que transmet. Els nostres nens i nenes tenen com a referents Albert Ventura, Pau Ribas, Mariona Teixidor o Cristina Hurtado, de la mateixa manera que per a nosaltres van ser referents Villacampa, els germans Jofresa o el mateix Juanan Morales, que avui presideix el club. Però el nostre color no és només el verd-i-negre.

Els nostres colors són els de l’Associació de Bàsquet Bufalà, l’Associació Esportiva Badalonès, el Badalona Bàsquet Club, el Círcol Catòlic, el Cultural Badalona, Dosa Badalona, els Maristes Ademar, el Miguella, el Sant Josep, l’Esportiva Ronda o el Sant Andreu de Natzaret. Tots ells representen la nostra manera de sentir i de vibrar amb aquest esport.

Volem la Copa, també, per retre homenatge a la Societat Gimnàstica i a l’Ateneu de Badalona, dues entitats pioneres que van iniciar la nostra afició al bàsquet els anys 1926 i 1928, respectivament.

Badalona és, a més, l’única ciutat a Espanya que ha tingut tres equips a la màxima categoria. Va ser en la temporada 1973-1974, quan Joventut, Círcol Catòlic i Sant Josep ens van fer somiar. Tots ells van posar la llavor perquè avui la nostra ciutat sigui considerada –per dret propi– el bressol del bàsquet.

Per a Badalona, la Copa significa molt més que un esdeveniment esportiu. Estem celebrant els 30 anys dels mítics Jocs Olímpics de Barcelona 92, en els quals Badalona, com a subseu olímpica, va tenir un paper primordial. Volem recuperar aquell esperit olímpic que ens va projectar com a ciutat oberta, esportista, alegre i col·laborativa.

La devoció que hi ha pel bàsquet en aquesta ciutat es mereix viure en present l’esdeveniment esportiu per excel·lència

També volem recuperar la figura dels voluntaris i voluntàries, que van ser, indubtablement, el motor i la imatge més recordada de les Olimpíades.

La nostra candidatura està pensada com un projecte de ciutat, concebut des del començament perquè els i les badalonines en siguin protagonistes.

Badalona ha començat una nova etapa de ciutat. Tornem a estar al mapa i exercim, a més, el lideratge i la capitalitat del Barcelonès Nord. Acollir la pròxima edició de la Copa del Rei també seria una excel·lent notícia per als nostres municipis veïns.

Amb la Copa tots hi sortim guanyant i alhora tots som necessaris.

La nostra candidatura és sòlida, rigorosa i responsable. Hem analitzat els nostres punts forts i també les nostres debilitats abans de fer aquest pas en ferm. Si avui el fem, és perquè tenim la certesa que estem preparats. Tenim capacitat hotelera suficient per fer-lo i la nostra restauració és de primer nivell.

Tenim una ciutat atractiva, oberta al mar i ben comunicada.

També comptem amb el suport de les entitats socials, veïnals, empresarials i esportives de la ciutat.

La nostra ciutat viu pel bàsquet i es desviu pel bàsquet. Tenim il·lusió i ganes. Ho tenim tot. Per això podem dir amb convicció que a Badalona volem la Copa!

Rubén Guijarro, alcalde de Badalona