Manifesta 15 a l’exterior de les Tres Xemeneies. Foto: Pere Francesch

Una seixantena de veïns de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat i Sabadell urgeixen a transformar l’oferta cultural metropolitana perquè sigui més accessible i sostenible. És la conclusió de l’Assemblea Metropolitana Manifesta 15, un procés participatiu pilot fet enguany per la coincidència de la Biennal Manifesta 15 i la celebració de la Capital Europea de la Democràcia, coincidint també amb el desplegament del Pla Estratègic Metropolità.

Aquest divendres s’ha presentat a Sant Adrià la declaració acordada en aquest procés. Entre altres, reclamen que l’oferta cultural es gestioni de forma més popular, amb més activitats a tots els barris i més aposta pel petit format en detriment dels grans esdeveniments, “altament contaminants”.

La declaració, presentada aquest vespre amb motiu de l’inici de la gira de la biennal d’art, és fruit de tres assemblees que els participants van celebrar entre març i maig. El text ressalta la cultura com a “dret fonamental” i com a “protagonista” per impulsar canvis estructurals de cara al “benestar i equilibri ecològic de les generacions presents i futures”.

Aposta per polítiques culturals diverses

En aquest sentit, insisteixen a demanar una aposta per polítiques culturals que reflecteixin la diversitat i denunciïn els estereotips. Els participants consideren que una manera d’aconseguir-ho seria treballant-ho des de les escoles però també a través d’ una gestió més “democràtica, plural i col·laborativa” a l’hora d’articular l’oferta cultural, de manera que la programació als diferents municipis metropolitans es faci conjuntament entre l’administració i el teixit associatiu i la ciutadania.

En el marc d’aquesta popularització, també reclamen que s’ampliïn els espais utilitzats per oferir les activitats -amb especial èmfasi als espais públics-, així com el ventall de barris on arriben aquestes propostes. En aquest sentit, subratllen la necessitat de fer activitats als barris fronterers i que hi hagi una oferta àmplia que convidi a la mobilitat al conjunt de la zona metropolitana.

“És ineludible reequilibrar el reconeixement de la cultura de base respecte les produccions de gran format”, avisen, i demanen explícitament disminuir els grans muntatges, “que tenen un perfil altament contaminant”. En clau mediambiental, proposen que es limitin els residus que poden generar aquests esdeveniments, es fomentin les energies poc contaminants i es prioritzi l’ús de noves tecnologies.

La declaració de l’Assemblea Metropolitana Manifesta 15 també incideix en les condicions econòmiques i laborals que envolten la cultura, “les quals cal dignificar”. Per això demanen més protecció per als agents culturals, alleugerir la burocràcia, valorar els creadors i fomentar l’educació en el valor de la cultura a través de les escoles i dels mitjans de comunicació.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram