Esquerda bloc Pau

L’esquerda a la façana del bloc de la Pau afectat per l’esfondrament. Foto: A.R.

La punta de l’iceberg. L’esfondrament el passat dijous de part de la façana d’un bloc del barri de la Pau ha tornat a posar sobre la taula la situació de risc estructural en la qual es troben molts edificis de Badalona. Casos com el del bloc de Marqués de Montroig, a Sant Roc, o el del passatge de la Torre, a la Salut, demostren que aquest no és un episodi aïllat, sinó que constitueix una de les problemàtiques endèmiques a la ciutat.

Amb l’objectiu de revertir aquesta situació, la Federació d’Associacions Veïnals de Badalona (FAVB) ha tornat a reclamar a les autoritats mesures com ara l’elaboració d’un pla de barris que permeti identificar i resoldre aquests problemes estructurals que pateixen molts edificis antics. “Necessitem fer un treball de camp i de diganòstic previ i això només es pot fer si hi ha inversió”, apunta Pepe Sánchez, vicepresident de la FAVB i president de la flamant Coordinadora Veïnal del Baix Besòs. Sánchez remarca que aquesta situació és comuna en altres zones metropolitanes on hi ha una “pobresa arrelada”, però considera que, en el cas concret de Badalona, la inestabilitat política ha agreujat un fenomen que requereix una intervenció “immediata”.

Precisament, el consistori anunciava aquesta setmana la signatura d’un conveni amb el Consorci Metropolità de l’Habitatge (CMH) per a la rehabilitació d’un miler d’habitatges seguint criteris d’emergència energètica. La iniciativa contempla subvencionar íntegrament als propietaris el cost de la inspecció tècnica d’edificis (ITE), un pas que, segons Sánchez, requereix prèviament una forta inversió en l’àmbit social per tal de conformar comunitats de veïns en molts casos inexistents.

Pel que fa als veïns del bloc de la Pau afectat, les set famílies continuen reallotjades en un hotel i no podran tornar a casa fins que s’estabilitzi l’estructura de l’edifici.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram