Diversos ajuntaments, com el de Badalona, han rebut els infants sahrauís. Foto: Ajuntament de Badalona

De la calor extrema i la desolació dels camps de refugiats sahrauís a Tindouf, a Algèria, a conviure amb altres infants en un casal d’estiu a Badalona, Santa Coloma, Sant Adrià o Montgat. Aquest és el camí que 44 nens sahrauís han fet aquest estiu a través del programa Vacances en Pau, en el marc del qual milers de famílies d’arreu de l’estat espanyol acullen cada estiu nens i nenes sahrauís durant dos mesos. Enguany són 450 els que han arribat a Catalunya, 17 dels quals a Badalona, 14 a Santa Coloma, 11 a Montgat i 2 a Sant Adrià.

Al juliol participen en diverses activitats programades i a l’agost gaudiran dels plans que hagin preparat per a ells les seves famílies d’acollida. “Jo el portaré a fer una ruta per Andalusia,”, explica la Fina Rodríguez, presidenta de Santa Coloma amb el Sàhara -que coordina l’estada a la ciutat- i que té a casa seva un noi de 12 anys.

VIATGE POLÍTIC
Un dels objectius de Vacances en Pau és que els infants puguin fugir de la calor a Tindouf, on a l’estiu es poden superar els 50 graus amb facilitat. A més, l’estada també permet sotmetre’ls a revisions mèdiques exhaustives i proporcionar-los una alimentació amb productes frescos que és impossible tenir als camps de refugiats.

Però més enllà d’això, l’acollida també és un “viatge polític”, tal com diu Rodríguez. Una opinió compartida per la presidenta de l’associació Yalah, que coordina l’estada a Sant Adrià, Maria Fornos. “La motivació del projecte és la difusió de la causa sahrauí”, explica. “Els nens són ambaixadors del seu poble”, afegeix. A banda d’organitzar l’estada, Vacances en Pau també s’encarrega de reclamar el dret a l’autodeterminació del poble sahrauí, que continua sota control marroquí, després que el 1975 l’estat espanyol renunciés al territori sense respectar el dret internacional.

Per tot plegat, Santa Coloma amb el Sàhara, Yalah, Huellas del Sáhara o Esabar compten amb el suport dels ajuntaments de la comarca.

FALTA DE FAMÍLIES
Mentre que anys enrere el nombre de nens i nenes sahrauís que passaven l’estiu a Sant Adrià podia rondar els 15, enguany la ciutat només n’ha rebut dos. “Tenim problemes per trobar famílies d’acollida, sobretot a causa de les dificultats econòmiques derivades de la crisi”, explica Fornos. “Mantenir nens durant les vacances costa”, admet Rodríguez.

Sigui com sigui, les dues defensen la necessitat de mantenir vius projectes com aquests, solidaris, polítics i humanitaris. “Quan els nens tornen als camps, ho fan contents”, coincideixen les dues. Una felicitat, però, que pot ser efímera. “La desolació als camps és total”, explica Rodríguez, que en va visitar un el 2010. “Hi ha joves que han estudiat fora, però quan tornen no poden fer res, simplement perquè no hi ha res a fer”, conclou la presidenta de Santa Coloma amb el Sàhara.

Així doncs, la il·lusió d’un infant es pot convertir aviat en la impotència i ràbia d’un jove sahrauí sense esperances de futur.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram