Ple Badalona

El Ple de dilluns va deixar una unanimitat política difícil de veure a Badalona. Foto: Ajuntament

“La maquinària de l’Ajuntament no funciona” o “cal endreçar la casa”. Aquestes dues cites no són atribuïbles a ningú en particular, però han estat pronunciades més d’un cop per tots els regidors del consistori badaloní. La lentitud en els pagaments o la impossibilitat de tirar endavant processos administratius són només alguns dels problemes d’eficiència que l’Ajuntament arrossega des de fa anys.

Ara fa un mes, el primer tinent d’alcalde, Àlex Montornès (ERC), detallava la inoperància del consistori en una entrevista a Línia Nord: “Falten 300 treballadors a la casa, hi ha un 40% d’interinatge, no s’ha tingut mai una estructura gerencial…”. No deia res que els seus companys de consistori o el teixit veïnal no sabessin: “No serveix de res tenir la caixa plena de diners si la maquinària no funciona a l’hora de fer propostes”, opina al respecte Julio Molina, president de la Federació d’Associacions Veïnals de Badalona (FAVB).

Així, per posar-hi remei, el 15 juny de 2019 es va posar en marxa una comissió formada per regidors de tots els partits, amb l’objectiu de desencallar la maquinària administrativa. Dilluns, tres anys i mig després, la vicepresidenta de la comissió, Carme Martínez (Guanyem), presentava en un ple extraordinari i gairebé monotemàtic les conclusions a què ha arribat la comissió. “La legitimitat política de l’Ajuntament depèn de la seva organització”, va advertir Martínez abans de presentar el pla d’acció per a la modernització municipal.

El Ple de dilluns va resultar diferent dels seus predecessors. S’hi respirava un ambient de cordialitat. Fins i tot, d’emoció. Tots els partits es van felicitar per la feina feta, els retrets van ser gairebé inexistents i els regidors van fer una crida a seguir treballant plegats per a la modernització de l’administració.

Tots els partits van agrair a Carme Martínez la seva dedicació al capdavant de la comissió, des del PP a Junts. “És un orgull haver format part d’aquesta comissió, tots els grups polítics presents aquí avui hem governat la ciutat, i tots sabem que cal fer feina, modernitzar i endreçar”, va assegurar el quart tinent d’alcalde, David Torrents (Junts). L’agraïment més sonat va venir de part de l’alcalde, Rubén Guijarro. “Veient la feina feta a la comissió, molts cops he volgut compartir govern amb Guanyem, i amb la Carme Martínez de manera personal, per poder treballar plegats”, va declarar. La regidora Martínez va acabar el seu torn de paraula emplaçant els regidors a seguir treballant i va citar l’escriptor uruguaià Eduardo Galeano: “Hay un único lugar donde ayer y hoy se encuentran y se reconocen y se abrazan. Ese lugar es mañana”.

Hi haurà gerent

Una primera mostra dels avanços en la línia de la millora de l’eficiència del consistori passa per la publicació de l’anunci per disposar, per primera vegada a la història, d’un gerent municipal. D’aquí a tres mesos, quan s’hagin presentat els candidats i avaluats els seus currículums, Badalona tindrà per fi un gerent.

Una segona mostra que la feina avança és l’actualització d’un desfasat Reglament Orgànic Municipal, l’eina per decidir com s’organitza un ajuntament. “Un dia Badalona voldrà ser una gran ciutat, i haurà de tenir una organització adequada pel que és una gran ciutat”, va exclamar Carme Martínez.