Neteja esdeveniments

Llocs com el Palau Sant Jordi o l’Estadi Olímpic no brillen sols. Foto cedida

Barcelona és famosa pels grans esdeveniments culturals que s’hi celebren, entre d’altres. Concerts, fires i festivals són una constant a l’agenda dels barcelonins, que poden gaudir-ne sense pensar en la preparació i l’arranjament dels espais on tenen lloc. Indrets que troben nets i llestos abans d’ocupar-los durant hores o dies. Ara bé, qui s’encarrega de la seva neteja?

Llocs com el Palau Sant Jordi o l’Estadi Olímpic no brillen sols. En aquest sentit, Ndvant, empresa especialitzada en neteja professional, se’n fa càrrec per contribuir a fer possible el bon funcionament dels esdeveniments que s’hi celebren. “La gent vol veure que tot estigui net, que els lavabos estiguin presentables i que no hi hagi brossa a terra o que estigui mullat”, assenyala Jaume Galán, gerent de Ndavant. Sembla fàcil, però no ho és pas. I fer-ho possible depèn, en gran manera, de la preparació. Ho explica Raquel Poch, cap de servei de Ndavant. “És tan important el durant com el previ i el post de l’acte”, assegura, i posa com a exemple el Primavera Sound, que es va celebrar a principis de juny al Parc del Fòrum. “Quan acaba un concert has d’anar de pressa a preparar-ho tot perquè quedi a gust del públic i de l’artista de la següent actuació”, relata Poch.

Neteja esdeveniments

Jaume Galán, gerent de Ndavant, al Primavera Sound. Foto cedida

En alerta constant

Ho corrobora Jordi Ortiz, professional de la neteja de Ndavant en grans esdeveniments. “Has d’estar sempre alerta per evitar que hi hagi vidres i coses pel mig”, explica. Al cap i a la fi, és un esforç que permet el bon funcionament dels diferents espectacles i que garanteix el benestar del públic assistent. “És una feina que no es veu gaire, però que és molt important”, reivindica Ortiz.

Ara bé, perquè tot funcioni cal una planificació prèvia, com ha apuntat amb anterioritat Poch. De fet, Galán diu que la preparació de la neteja d’un esdeveniment arrenca mesos abans. “L’anticipació és la clau de l’èxit d’uns serveis tan específics”, destaca el gerent de Ndavant. Poch relata que es tracta d’una feina “exhaustiva”, durant la qual cal revisar una vegada i una altra el briefing per evitar ensurts i imprevistos. És el moment en el qual els organitzadors dels esdeveniments els passen plànols i ells planifiquen els torns dels equips de neteja. Ortiz detalla que estan formats per cinc o sis professionals i que cadascun d’ells s’especialitza en la zona que li toca cobrir. “Arriba un moment que agafes una certa experiència que facilita la feina, si bé la gent que entra nova agafa ràpidament la dinàmica”, reconeix Ortiz.