La marxa que va passar per Montgat, Badalona i Sant Adrià era la que venia de Girona. Foto: Sílvia Jardí / ACN

La ‘Columna de Girona’, una de les cinc Marxes per la llibertat que l’ANC va organitzar la setmana passada com a resposta a la sentència del Suprem sobre el procés independentista, va arribar a Badalona divendres al matí desbordant energia però també indignació.

Sota el lema Autodeterminació i llibertat, i amb una capçalera on hi havia l’exalcaldessa badalonina Dolors Sabater i l’actual portaveu d’Òmnium, el badaloní Marcel Mauri, la marxa, que una estona abans havia creuat Montgat i després va passar per Sant Adrià, va ser rebuda per una gran quantitat de gent. L’entrada es va fer pel barri del Manresà i va seguir per l’autovia A-2. Al voltant de les 11 del matí la gran multitud de manifestants es va unir a la marxa a la confluència del carrer Via Augusta i l’avinguda Martí Pujol.

Pel que fa als efectes de la vaga general, on es van fer més visibles va ser al centre ­–principalment al carrer del Mar–, mentre que als barris més perifèrics pràcticament no es va notar. Durant el pas de la marxa l’efecte va ser una mica el mateix, ja que en els trams de més al centre de la ciutat hi havia molta gent, però el suport s’anava apagant a mesura que la columna passava pels trams més perifèrics de Badalona. El que en tot moment va ser evident va ser la gran quantitat de gent que hi havia a la marxa, perquè durant dues hores hi va haver manifestants creuant la ciutat.

ATAC ULTRA
En un d’aquests barris allunyats del centre, Sant Roc, es va viure un episodi vergonyós quan un grup d’ultres, al qual es van afegir alguns veïns, va començar a llançar pedres, ampolles i llaunes contra els participants de la marxa. Tot plegat barrejat amb insults com “catalufos!” i “gossos!” i consignes com ara “Catalunya és Espanya!”.

Després de l’incident, l’exalcaldessa Sabater va fer referència a unes imatges polèmiques dels fets, on es veia una patrulla dels Mossos d’Esquadra passant pel costat de la gent que llançava pedres sense aturar-se. Sabater va demanar al Síndic de Greuges i al conseller d’Interior, Miquel Buch, que investiguin “per quin motiu la patrulla va passar de llarg”. La primera tinent d’alcaldia, Aïda Llauradó, va assegurar posteriorment que la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra sí que havien intervingut. De fet, la policia va apartar un dels homes que estava tirant pedres, però no hi va haver cap detingut.

RETIRADA DE SÍMBOLS
Els dies posteriors a la sentència del Suprem també van deixar una nova polèmica a Badalona. L’endemà de la vaga general, des d’ERC i Junts per Catalunya van denunciar que agents de la Guàrdia Urbana havien entrat sense avisar a les seves dependències municipals per retirar llaços groc i una pancarta de la finestra per ordre de la Junta Electoral.

Els republicans van afirmar que es tracta d’una “irregularitat flagrant” perquè no se’ls va avisar ni des del govern municipal ni des de la policia local, mentre que Junts per Catalunya va explicar que estudia emprendre mesures legals contra el govern municipal. De fet, ambdós grups ja han anunciat que portaran una moció de reprovació de l’alcalde al següent Ple municipal per “vulnerar la privacitat”.

LLIBERTAT PER ALS PRESOS
Aquest dilluns, d’altra banda, la plaça de la Vila de Badalona va acollir l’inici i l’arribada d’una marxa a favor de la llibertat dels presos polítics. Hi van participar centenars de persones i es va llegir un manifest firmat per set associacions juvenils de la ciutat, on també es va denunciar l’actuació policial durant les manifestacions. Unes actuacions policials que a qui sí que van semblar bé va ser a Xavier García Albiol, que el mateix dilluns es va deixar veure a la comissaria de la Via Laietana de Barcelona per donar suport a la Policia Nacional.

Presó per a l’agressor ultra

L’ultra badaloní que dijous passat a Barcelona va participar en l’agressió a un antifeixista va ingressar a presó diumenge. Els Mossos, tal com va avançar l’Ara, el van detenir divendres i està acusat d’un delicte de lesions greus, un de desordres públics i un d’odi. Per ara hi ha dos detinguts més.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram