Albiol visita les instal·lacions on s’està realitzant l’estudi d’onatge. Foto: ACN

La reconstrucció del Pont del Petroli és un dels grans projectes que té sobre la taula l’executiu encapçalat per Xavier García Albiol. Per poder garantir que la nova estructura és capaç de resistir temporals com el Glòria, el consistori ha confiat els estudis tècnics i d’onatge al Laboratori d’Enginyeria Marítima de la Universitat Politècnica de Catalunya (LIM-UPC), que ja treballa per esclarir les causes del trencament del pont el gener del 2020.

“Volem determinar quins canvis cal fer a l’estructura antiga, saber exactament quin va ser el punt més malmès i poder aconseguir una proposta de pont que aguanti 50 anys més”, assenyala el rector de l’UPC, Francesc Torres, en declaracions recollides per l’ACN. Amb aquest objectiu, els investigadors han recreat la icònica infraestructura en dues maquetes a diferent escala que posaran a prova en un simulador d’onades per reproduir els efectes del temporal.

“Necessitem assajos per veure la interacció de la força de les onades amb les potes, la turbulència de l’escuma i quina dissipació tenen”, apunta el director de l’LIM-UPC, Agustí Sánchez, que assegura que també es tindran en compte paràmetres com l’augment del nivell del mar i l’escalfor de l’aigua a causa del canvi climàtic.

La intenció del govern local és poder aixecar la nova estructura l’estiu del 2022 i la inversió prevista serà de prop d’1,5 milions d’euros. “Volem recuperar un espai molt estimat pels veïns de Badalona, però volem fer-ho amb màximes garanties”, conclou Albiol, afegint que trigaran el que faci falta.