Desenes de contenidors esperen ser recollits a Pomar. Arxiu

El barri de Pomar va recordar, fa alguns dies, l’època de quan hi havia als seus terrenys un abocador d’escombraries. Els veïns van observar que de cop i volta començaven a acumular-se a un solar proper a la riera que passa pel costat del barri un munt dels antics contenidors d’escombraries, en alguns casos plens de brossa. A través de l’Associació de Veïns del barri, que tampoc no estava al corrent del motiu d’aquesta concentració de contenidors, van contactar amb l’àrea de l’Ajuntament que s’encarrega d’aquest tipus d’Afers, la de Via Pública, i els van informar que els contenidors eren allà de pas: són del model vell que s’està renovant actualment a la ciutat, els deixaven provisionalment allà a l’espera que n’hi haguessin prous com per omplir-ne un camió i traslladar-los a una planta de reciclatge.

Tot i que els veïns van quedar més tranquils un cop resolt el misteri, creuen que hi ha zones més discretes per emmagatzemar els contenidors a l’espera de dur-los a reciclar. L’Ajuntament va compartir aquesta opinió i des del passat dilluns l’improvisat magatzem s’ha desplaçat uns metres, distanciant-se de les vivendes del barri. A més, el regidor de Via Pública, José Antonio Lara, va garantir que els contenidors que passessin per Pomar a partir d’ara estarien buits d’escombraries. Des de l’AVV consideren que el consistori ha complert la seva paraula i agraeixen la seva bona disposició a resoldre el conflicte, segons el seu president, Albert Arnau.

CONFLICTE ENTRE GRUPS POLÍTICS

La situació, que es va fer pública a través d’ICV-EuiA, va originar una petita pica-baralla entre aquest partit polític i el govern de la ciutat (format, recordem, per PSC, CiU i ERC). Iniciativa sosté que la substitució dels contenidors que s’està duent a terme a Badalona “es fa sense cap tipus de coordinació”, i condemnen que s’estigui tornant a convertir la zona en l’abocador històric que ja havia estat temps enrere. Carles Sagués, líder d’IC-V a la ciutat, considera que l’Ajuntament ha actuat d’amagat, i el regidor de Via Pública va respondre que amb aquestes declaracions, Iniciativa “fa el ridícul”, i tot i que admet que van equivocar-se en el punt de no informar els veïns, recorda que la situació és temporal i està previst que es resolgui en la seva totalitat a principis de febrer.

RENOVACIÓ DE CONTENIDORS

La substitució dels contenidors, que s’ha iniciat pels barris de Llefià i a la Salut i es farà extensible a tota la ciutat durant el primer trimestre del 2011, és un dels elements que engloba la nova contracta de neteja, en la qual s’han invertit uns 200 milions d’euros. Lara explica que el procés de substitució és sovint complicat, i prega que els veïns respectin els senyals de prohibit aparcar i no deixin els vehicles en doble fila quan arribi el torn del seu barri.