El Col·legi Artur Martorell va acollir l'assemblea que ha impulsat el manifest. Foto: Sergi Martínez

L’actualitat política a la ciutat comença a animar-se a mig any i escaig de les eleccions municipals. Si fa dies era Ferran Falcó, líder de CiU, qui llançava una proposta de “candidatura unitària de totes les forces favorables a una consulta per bastir un projecte alternatiu al del PP d’Albiol”, aquesta setmana han estat més de dues-centes persones les que han fet públic un manifest que vol “construir una alternativa unitària per guanyar el govern de la ciutat”.

Sota el títol Manifest per guanyar Badalona (veure el document complet al final de la pàgina), l’escrit estableix set prioritats sobre les quals es convida “tota la ciutadania, les diferents plataformes socials i els partits polítics que vulguin a treballar per aquest projecte”.

Amb una retòrica que recorda el projecte de Guanyem Barcelona, liderat per Ada Colau, el nou moviment polític assegura que vol ser “plural, transversal i inclusiu, amb plena igualtat de tots els actors socials i polítics” que hi participen. “Ningú ha de patrimonialitzar el moviment: cap formació política ha de ser hegemònica”, adverteix el comunicat.

El moviment té l’origen en les assembles de l’Ara és demà que impulsa Iniciativa des del passat mes de maig, però els seus participants han decidit ara desvincular el moviment de qualsevol sigla política. “La proposta d’Iniciativa ha estat un bon punt de partida i els donem les gràcies, però hem volgut canviar el nom i deslligar el moviment de qualsevol partit perquè aquest projecte no és de ningú”, explica Montse Garcia, membre de la Comissió de treball que ha redactat el manifest.

OBJECTIU: MAIG DEL 2015
En la mateixa línia s’expressa Mercè Cabrera, membre també de la Comissió, la qual afegeix que desitgen que Iniciativa hi segueixi participant, però remarca que aquesta formació “ja no tindrà el lideratge del procés”. “Hem entrat en una altra fase, no volem que els badalonins identifiquin aquest moviment amb cap partit polític: el lideratge és de la gent que en formem part i l’impulsem”, afirma Cabrera.

El comunicat, que s’ha difós recentment, deixa clar que els impulsors no volen ser “espectadors passius”, sinó “part activa i corresponsable de les decisions”. És per això que expliquen que treballaran per “construir una candidatura alternativa per guanyar Badalona”.

I és que l’objectiu, asseguren tant Garcia com Cabrera, és aconseguir formar aquesta candidatura unitària i presentar-se a les pròximes eleccions municipals del maig de l’any que ve. “Encara hem d’ampliar més la base social i elaborar un programa obert i participatiu. Si ho aconseguim, la idea és anar a les eleccions”, assegura Cabrera. Un objectiu que es podria dur a terme, fins i tot, si al final no comptessin amb el suport de cap partit polític “tradicional”, en paraules seves. “Si tenim força per tirar endavant sense partits, també ho farem”, sentencia.

A partir d’ara, el moviment, que podria acabar adoptant el nom de Guanyem Badalona, tal com admet Garcia, començarà a ampliar la crida a partits, entitats i associacions que vulguin “establir un procediment transparent, públic i participatiu per governar la ciutat des de la ciutadania i per a la ciutadania”. Garcia explica que la Comissió es reunirà aquest pròxim dissabte per començar a treballar i avança que abans que acabi l’any, probablement el mes de novembre, tornarà a celebrar-se una assemblea que ha de servir “per ratificar el manifest i anar concretant la candidatura”. “Aquí a Badalona no tenim cap Ada Colau, però entre tots ho tirarem endavant”, conclou Garcia.

MANIFEST PER GUANYAR BADALONA

Avui, 20 de setembre de 2014, les persones, plataformes, entitats i partits polítics que ens hem reunit a l’escola Artur Martorell de Badalona, fem una crida als demòcrates de la ciutat per construir una alternativa unitària i plural de confluència per guanyar el govern municipal de la ciutat.

Volem un govern de la ciutat que defensi la ciutadania i treballi pels badalonins i badalonines, que defensi els nostres drets en front dels atacs i retallades, i situï la lluita contra la pobresa en el centre de les polítiques locals.

Volem establir un procediment transparent, públic i participatiu, profundament democràtic, per governar la ciutat des de la ciutadania i per a la ciutadania.

Per fer possible aquests canvis a la ciutat de Badalona i de regeneració política, convidem a tota la ciutadania, a les diferents plataformes socials i partits polítics que vulguin, a treballar per aquest projecte en base a aquestes prioritats:

1. Lluitar contra la pobresa i l’atur, pel dret a l’habitatge, l’accés universal als serveis públics bàsics, per viure amb condicions d’igualtat i dignitat.

2. Regeneració ètica i democratització de la gestió política municipal. Transparència, democràcia participativa i vinculant, amb descentralització territorial i sectorial. Protagonisme de les entitats i la ciutadania.

3. Remunicipalització de serveis, govern i administració local en defensa dels drets socials. Auditoria del deute públic.

4. Creació d’ocupació impulsant la reindustrialització i amb un canvi de model econòmic amb criteris ecològics i socials de sostenibilitat, prioritzant l’economia social i el petit comerç de proximitat.

5. Protecció i preservació del patrimoni ecològic, natural, històric, arqueològic, arquitectònic, social i cultural de Badalona.

6. Compromís per la convivència, la diversitat i la igualtat entre les persones i els territoris. Solidaritat i cooperació internacional per a la pau, el desarmament, la justícia social, i els drets humans.

7. Defensa del dret a decidir del poble de Catalunya, en el marc d’una consulta amb garanties democràtiques, també a Badalona.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram