El director i el protagonista del curt produït per Ricky Rubio. Foto: Filmets

El festival Filmets va arrencar la seva 45a edició dissabte passat i no divendres, tal com estava previst, després que l’organització decidís secundar la convocatòria de la vaga general en senyal de protesta per la sentència del Suprem contra els presos polítics independentistes.

A banda de la suspensió del primer dia, el festival va seguir amb normalitat l’endemà en una edició que és tota una demostració del bon estat de salut del certamen, ja que ha guanyat una nova seu (Sant Boi), programa més curts, molts d’ells guanyadors o nominats a diferents premis internacionals, i amplia les hores dedicades a les sessions.

Així doncs, dissabte el festival es va estrenar amb un convidat molt especial, l’escalador de 86 anys Jordi Pons. Pons, que segueix en actiu, ha participat en el curt ‘Un repte anomenat Mont Blanc’, dirigit per Ramon Alaró. El veterà alpinista, molt ovacionat pel públic que s’havia aplegat al Teatre Zorrilla, va explicar als espectadors que “les muntanyes són exactament les mateixes ara que fa 30 anys. El que ha canviat és el material utilitzat i la filosofia amb la qual s’escala la muntanya”.

UN CURT DE RICKY RUBIO
Un altre dels moments més destacats d’aquesta edició ha estat la presentació que es va fer dissabte del curtmetratge ‘Stronger Together’, que explica la relació del jove Luca de la Vega amb l’estrella del bàsquet Ricky Rubio. Luca de la Vega, que ha superat un càncer (limfoma limfoblàstic) després d’un dur tractament mèdic que el va deixar sense jugar a bàsquet un any, va provocar que el Zorrilla esclatés en un aplaudiment unànime gràcies a la seva història de superació que relata el curt, que ha estat produït per la fundació de Rubio i dirigit per Àlex Torres.

BALANÇ MOLT POSITIU
El director del Filmets, Agustí Argelich, explica en declaracions a Línia Nord que el festival està funcionant, un any més, molt bé. “El primer dia ens vam afegir a la vaga perquè era el que tocava fer, però a partir de dissabte tot ha anat molt bé”, afirma Argelich. El director del Filmets, tot i que la setmana passada va ser molt convulsa a nivell polític, destaca la bona resposta del públic, ja que la majoria de projeccions han tingut una molt bona entrada.

Argelich destaca l’oferta qualitativa del Filmets amb propostes com la presentació en primícia a Catalunya dels curts que s’han vist aquest any als prestigiosos premis BAFTA del Regne Unit. Diumenge, durant l’acte on es van projectar aquests curts, el director del British Council a Espanya, Mark Howard, va destacar que “els curts que arriben avui a Badalona procedents dels premis BAFTA són finestres que permetran somniar els espectadors i intentar entendre el que passa al nostre món”.

Un altre dels moments més destacats fins ara ha estat la presentació d’abans-d’ahir del curt de la badalonina Carla Simón Después también, que té com a objectiu conscienciar els joves dels riscos del virus VIH.

Aquest dissabte el Teatre Zorrilla acollirà la gala de cloenda del festival. Està previst que sigui una festa espectacular i amb moltes sorpreses i servirà per premiar els millors curts amb els guardons Venus de Badalona. L’acte estarà presentat per la periodista badalonina Lídia Heredia i comptarà amb un show musical protagonitzat per l’actriu i cantant Mone.