debat badalona

Albiol ha estat la sorpresa, ja que havia declinat participar en anteriors debats. Foto: Badalona Comunicació

Set candidats han participat en l’últim debat polític de Badalona abans de les eleccions municipals que ha organitzat Badalona Comunicació. La gran novetat ha estat la presència de Xavier García Albiol (PP), que havia declinat la seva participació en el debat de l’ACN. En les pràcticament dues hores de debat s’ha pogut constatar les dues realitats possibles que tindrà Badalona després del 28M. D’una banda, la voluntat de pacte per part dels socis de govern i Guanyem i, per altra, el discurs d’Albiol de voler canviar la “dinàmica d’inestabilitat” dels últims 8 anys.

Els candidats han parlat sobre els seus projectes per als pròxims quatre anys, que s’han dividit en diversos blocs.

Seguretat

Com és habitual, la seguretat ha estat el tema estrella i candidats com Albiol, Rubén Guijarro (PSC) i David Torrents (Junts) l’han definit com la seva principal prioritat. L’augment dels efectius tant de Guàrdia Urbana com de Mossos d’Esquadra ha estat una proposta unànime. A partir d’aquest base, s’ha parlat, en el cas dels socialistes, de dotar de millor material la policia i instal·lar càmeres de seguretat. Montornès ha reiterat la necessitat d’una comissaria mixta que cobreixi barris amb una alta percepció d’inseguretat com Sant Roc, el Remei o Llefià. Per la seva banda, Aïda Llauradó (En Comú Podem) aposta per una policia de proximitat als districtes i Sabater (Guanyem), a més de reivindicar el model aplicat durant el seu mandat, ha recordat la seva voluntat de crear una regidoria de Seguretat i Dignitat Humana. Torrents també ha afegit que Badalona ha d’escollir entre “un Mosso o un pressumpte delinqüent”, referint-se a Albiol.

Administració municipal

El consens també s’ha mostrat en el bloc sobre el funcionament de l’Ajuntament. Torrents ha assegurat que per canviar la dinàmica és necessari “tirar avall el Viver metafòricament”. Guijarro ha tret pit de la seva gestió i ha afirmat que invertirà 10 milions d’euros per incorporar 200 treballadors. Una ampliació de plantilla que també ha defensat Montornès. El candidat de Suma, Àlex Romero, creu que l’Ajuntament ha d’evolucionar cap a unes oficines de districte i tràmits que es puguin fer “en tres clics”. L’argument d’Albiol ha estat que perquè funcioni l’Ajuntament cal un govern “fort i estable” i deixar “els invents de tants partits junts”.

Habitatge i Serveis socials

La construcció d’habitatge ha estat un punt de conflicte. Guijarro s’ha compromès a construir 700 habitatges socials, mentre que Albiol ha negat que sigui possible. El popular ha assegurat que promourà habitatge en els 7 solars municipals disponibles, on diu que, com a màxim, n’hi caben 250. Sabater ha assegurat que la seva intenció és convertir l’Ajuntament “en el tenidor més gran de pisos socials”. Montornès no ha aposat tant per la construcció de pisos sinó per fer un millor ús dels que existeixen. Ha proposat fer un cens de l’habitatge per controlar aquells pisos de grans tenidors que fa més de dos anys que estan buits perquè la Generalitat els pugui expropiar. Per la seva banda, el regidor de Serveis Socials, David Torrents, s’ha mostrat orgullós de la feina feta i ha recordat projectes necessaris per a la ciutat com l’alberg d’emergència habitacional o un supermercat per la gent amb menys recursos.

Cultura

Llauradó ha definit Badalona com una ciutat “en estancament cultural” i ha defensat una cultura que s’ha de fer des de les escoles, centres cívics i casals. Albiol ha refermat la seva postura d’enderrocar la Mobba per fer una plaça i construir, en un altre espai, un edifici per la cultura. Mentre que Guijarro ha destacat el projecte d’arts escèniques de Ca l’Arnús, Montornès ha proposat una casa de la cultura popular i, en la mateixa línia, Sabater ha mencionat la fàbrica de creació per a artistes. El republicà, a més, ha manifestat la intenció de comprar el Monestir de Sant Jeroni de la Murtra. Pel que fa a Romero, ha volgut esmentar dues entitats: El Sant Pep, que, ha dit, “s’ha de salvar”, i ha destacat la necessitat d’oferir un lloc a la colla micaco per assajar.

Canvi climàtic

Sabater ha aprofitat aquest espai per criticar els “grans projectes” de construcció de pisos tenint en compte la situació d’emergència climàtica. A més, ha defensat la creació de més espais verds. El fet de transformar l’autopista C-31 ha estat àmpliament compartit pels presents, així com mesures per evitar la regressió de les platges i el trasllat del col·lector. La mobilitat, que també s’incloïa en aquest bloc, ha tingut dues propostes. Els candidats socialista i de Suma han compartit la gratuïtat de la T-Jove i, d’altra banda, Llauradó vol crear un autobús amb parades a demanda per les dones de la ciutat. Montornès també ha assegurat que pacificarà Francesc Layret “amb els veïns i els comerciants”.