Un dels cartells que indiquen l’entrada a la Zona de Baixes Emissions. Foto: Aina Martí / ACN

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha començat aquest dimarts a multar els conductors que circulin sense distintiu ambiental per la Zona de Baixes Emissions (ZBE). L’entrada en vigor del règim sancionador -que preveu multes d’entre 100 i 500 euros en funció de la infracció i el tipus de vehicle- estava prevista pel passat 1 d’abril, però va quedar ajornada amb el decret d’estat d’alarma per la pandèmia del coronavirus.

Els vehicles afectats per la regulació no podran accedir a l’interior de la ZBE de dilluns a divendres des de les set del matí fins a les vuit del vespre. Aquesta restricció d’accés no només inclou la ciutat de Barcelona, sinó que també afecta quatre municipis més de l’AMB: Cornellà de Llobregat, Esplugues, l’Hospitalet i Sant Adrià de Besòs.

MORATÒRIA
El flamant règim sancionador, però, preveu una moratòria de diversos mesos que només s’aplicarà a furgonetes i vehicles pesants com camions i autocars sense distintiu ambiental i a motos o cotxes de treballadors autònoms amb rendes baixes que utilitzin el vehicle per desplaçar-se a la feina.

La regulació també contempla un màxim de 10 autoritzacions puntuals l’any pels titulars dels automòbils sense distintiu ambiental que ho desitgin. Tampoc s’aplicaran sancions en el cas dels vehicles de serveis com ambulàncies, cotxes funeraris o grues. Durant els darrers mesos s’han enviat més de 10.000 cartes d’avís a infractors per conscienciar-los abans de l’inici de les multes.