Dos dels solars que de moment no tenen ús. Arxiu

L’associació de Veïns Montigalà Batllòria canvia de president. Eduard Téllez, qui la va fundar ara fa quinze anys, deixa el càrrec en mans d’Enrique Nieto, que ha estat el vicepresient des de l’any 2000. Nieto afronta aquest mandat amb una voluntat continuista, en un barri que durant molts anys va patir la mateixa situació que es viu ara a la façana marítima: faltaven serveis i infraestructures.

A mitjans dels 90, en temps de Pujol, ADIGSA, l’empresa que gestiona els habitatges públics de la Generalitat de Catalunya, va construir un petit barri de més de 450 habitatges que va acollir un grapat de famílies amb pocs recursos. Moltes d’aquestes eren immigrants, però Nieto puntualitza: “hi ha pisos on viuen sis, set o vuit persones, però al barri no hi ha cap problema de convivència”.

Durant aquest temps, un dels projectes més importants de l’associació ha estat el de reinserció social i integració al barri. Malauradament, el projecte està aturat a causa del darrer canvi de govern a la Generalitat, fet que ha alentit el procés. Tot i això, Nieto es mostra esperançat ara que ADIGSA està de nou en mans de CiU, ja que considera que el tripartit català va suposar un “abandó total” per al barri, tant en matèria social com en matèria d’habitatge.

DESPERFECTES I OCUPES

Nieto denuncia que durant aquests anys els edificis s’han anat deteriorant, ja que no hi ha hagut un manteniment adequat, sobretot en els de lloguer, encara competència d’ADIGSA. Als problemes de filtracions, canalitzacions i esquerdes s’hi afegeix un nou problema: l’ocupació. Des de fa un any aproximadament, famílies amb pocs recursos han començat o habitar de manera il·legal pisos buits, sobretot al Carrer de la Ciència i al Camí de Sant Jeroni de la Murtra.

Per altra banda, Nieto confia que el projecte del camp del Badalona es desencalli definitivament, ja que la seva construcció acabaria amb un dels solars de la zona i revitalitzaria el barri. Dos solars més preocupen als veïns, a l’entorn del carrer de la Ciència. Un ha d’acollir l’edifici de l’escola Bufalà 2, aturada a causa de les retallades pressupostàries de la Generalitat. A l’altre, sense us definit encara, els veïns preferirien que s’hi construïssin habitatges de lloguer per a joves, en part per dinamitzar el barri i donar-li una nova vida.

Una de les apostes “més importants” per a Nieto suposa la recuperació de l’antic butlletí informatiu del barri, amb la voluntat “que els veïns puguin debatre els temes que afecten al seu entorn més proper”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram