La Generalitat va presentar el Programa d’identificació genètica al setembre. Foto: Generalitat

Un centenar de veïns del Barcelonès Nord ja han demanat a la Generalitat sotmetre’s a proves d’identificació genètica per localitzar familiars desapareguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista, que haurien estat trobats en fosses comunes. Concretament són 71 persones de Badalona, 18 de Santa Coloma de Gramenet, 5 de Sant Adrià de Besòs, 3 de Montgat i 3 de Tiana les que volen participar en el Programa d’identificació genètica que la Generalitat va presentar el passat mes de setembre.

Les proves van començar al novembre i alguns veïns de la comarca ja les han fet, mentre que altres ja han estat citats o bé ho seran aviat.

CREUAMENT DE DADES
L’objectiu del programa és creuar les dades genètiques de les persones sotmeses a les proves amb les de les restes òssies exhumades de fosses comunes. Tot i que actualment les persones que volen identificar els seus familiars visquin al Barcelonès Nord, no necessàriament els seus pares o avis van desaparèixer a la comarca. I és que el programa d’identificació genètica compararà els resultats de les proves amb les bases de dades d’arreu del territori.

La iniciativa de la Generalitat és pionera i està impulsada conjuntament pels departaments d’Afers Exteriors, Salut i Justícia. Per la seva banda, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron s’encarrega de la realització de les proves genètiques. Mitjançant softwares específics es realitzarà el creuament i el contrast amb les dades genètiques obtingudes dels familiars de desapareguts. El laboratori de genètica de la Vall d’Hebron farà un informe detallat sobre la probabilitat de parentesc en cada cas i el lliurarà a la Direcció General de Relacions Institucionals de la Generalitat. Si el resultat fos positiu, la direcció general contactarà amb els familiars per informar-los i perquè siguin aquests els qui decideixin el destí de les restes dels desapareguts.

Per participar en el programa, tothom que ho vulgui pot inscriure’s al Cens de Desapareguts del Departament d’Exteriors. Un pas més per intentar tancar després de massa anys les ferides de la Guerra Civil i el franquisme.

 

Presentació de les proves
d’identificació a Santa Coloma

Avui a les set de la tarda la Generalitat presentarà el Programa d’identificació genètica de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista al Museu Torre Balldovina de Santa Coloma.

La presentació anirà a càrrec de la directora general de Relacions Institucionals, Carme Garcia. L’objectiu de les presentacions que s’estan duent a terme arreu del territori és contactar amb els inscrits al Cens de persones desaparegudes per explicar-los la possibilitat de dur a terme les proves i constituir una base de dades.

L’acte a Santa Coloma s’emmarca en el programa d’activitats relacionades amb la memòria històrica que està organitzant l’Ajuntament.

Dissabte 11 de febrer, per exemple, el consistori va presentar el plànol de refugis antiaeris en els quals els veïns de Santa Coloma s’amagaven durant els bombardejos de la Guerra Civil. De moment se n’han localitzat 12, que són els que apareixen al mapa.

En el marc de les activitats sobre la memòria històrica, demà al Teatre Sagarra s’hi representarà A voz ahogada.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram