Participants del projecte de formació de dones Laila. Foto: Fundació

Els projectes que impulsa la Fundació Ateneu Sant Roc en aquest barri de Badalona podrien estar en perill. L’entitat està pendent del pagament de 144.000 euros en concepte de subvenció de la Generalitat a través d’un conveni, que s’ha vist congelat amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola, que suspèn l’autonomia del govern català. La Fundació tem que aquests diners triguin a arribar i per això ha iniciat la campanya SOS Ateneu, amb la qual busquen incrementar els ingressos procedents de privats. “Des de Madrid diuen que pagaran però els diners no arriben”, lamenta el director de la Fundació, Salvador Figuerola. “L’últim que sabem és que podrien pagar al gener o al febrer. Hi ha bones paraules però la demora continua”, afegeix.

Qui s’està encarregant de fer pressió al govern espanyol són les federacions catalanes que agrupen entitats del tercer sector. I és que la congelació de les subvencions no afecta només la Fundació Ateneu Sant Roc, sinó moltes altres associacions de característiques similars de tot el país. “Calculem que hi ha afectades unes 500 entitats que treballen amb 900.000 persones. Estem parlant d’un problema que afecta tot el món social català”, assegura Figuerola.

18 PROJECTES EN PERILL
En el cas particular de l’entitat de Sant Roc, a dia d’avui la fundació impulsa divuit projectes al barri centrats en l’educació no formal, la cohesió social, la convivència o la salut. Entre altres, una aula oberta, un centre obert infantil i un altre de joves, una ludoteca, l’Esplai Borinot, un servei d’orientació sociolaboral o activitats de dinamització cultural. “Amb les necessitats que té el barri hem de fer sostenibles aquests divuit projectes. Si els diners no arriben, alguns es poden veure afectats”, diu el director de la Fundació. A banda de buscar nous socis particulars, l’entitat també estan explorant altres vies per rebre diners. D’una banda, contactar amb gent que ja