"El dimoni que somiava un llumí" es convertirà en cendra

L’any 1940 Badalona va assistir a la primera crema d’un dimoni. Des d’aleshores i fins ara, molts han estat els símbols del mal que han acabat entre flames.

La idea de cremar el Diable s’inspirava en un fragment del Calaix de Sastre on baró de Maldà descriu de quina manera els pescadors de Badalona cremaven un “figurón” a la platja l’any 1785. Un acte que, poc a poc, s’ha anat consolidant de tal forma que l’any 1991 la coneguda com a Nit de Sant Anastasi va ser declarada d’interès turístic per la Generalitat de Catalunya.

LA GRAN NIT

La tradicional Nit de Sant Anastasi, s’iniciarà avui i com és habitual amb el ball a les 19.30h, a la plaça de la Vila amb tots els elements festius que participaran a la celebració. Després de lluir-se davant els badalonins, començarà la rua que conclourà a la Rambla, en concret davant del monument a Roca i Pi.

Serà en aquest mateix espai on tindrà lloc a les 21.30h l’Acte Sacramental. La lluita entre el Bé i el Mal, és a dir, entre Sant Anastasi i el dimoni. Amb l’indubtable triomf del Sant, hi ha la necessitat de cremar la figura del Mal. Abans, però, el ball de l’Àliga, una dansa que es defineix amb la creu i el cercle i que significa la unió de tots els ciutadans per acomiadar el Diable.

Enguany el dimoni guanyador i, per tant, el que se sotmetrà a les flames, ha estat idea de Ramon Carreté, sota el lema El dimoni que somiava un llumí i que ha estat construït pel dibuixant i artista plàstic també badaloní, Ramon de los Heros, especialitzat en la construcció de grans escenografies.

Una vegada el dimoni esdevé cendra no s’acaba la festa sinó que significa el tret de sortida d’una gran celebració.

ELS CONCERTS

Rock, funk i pinzellades de reggae seran els primers ritmes que faran ballar als assistents a la plaça del Centenari a partir de les 23.15 i de la mà de Rapgenoma. La banda badalonina va esdevenir la guanyadora l’any passat del Concurs de Música de Badalona.

Seguidament apareixeran sobre l’escenari, Espècies per catalogar, els nous i esperats temes musicals dels Amics de les Arts. Conclouran la festa nocturna els representants més purs de la música pop del país. Els Lori Meyers presentaran el seu nou treball Cuando el destino nos alcance.

CAP DE SETMANA PER DAVANT

Els més petits de la casa han de preparar bé el seu enginy i agafar força energia per trobar els dragolis que s’han cruspit tots els caramels del senyor Tornemi Pastisser. Si no els busquen i paguen penyora, els petits badalonins no menjaran dolços. El Notari Martín, l’escrivà Balaguer i la mestra Tites us esperen a la plaça de la Vila a les 11.30h del dissabte.

Una Festa Major sense correfoc és com un llibre sense pàgines. Per aquest motiu a Badalona, a falta de un correfoc en celebraran dos.

A les 17.30h tindrà lloc el XIV Correfoc Infantil, serà a la plaça de la Vila on es farà la plantada de les bèsties i les cuques que hi participaran, com en Baldufa, Pomada i Xeringueta, el drac de Can Sofre o en Ferragot entre altres.

Una mica més tard, a les 22h, i ja il·luminats només per la llum de la lluna seran els més grans els que gaudiran enguany d’un correfoc molt especial. I es que amb motiu del 30è aniversari d’aquesta rua de flames, la plaça de la Vila s’omplirà de foc i espurnes per la tradicional encesa inicial. Al final del recorregut, però, diuen que hi haurà una sorpresa per a tots els participants.

Per aquells que vulguin passar una vetllada una mica més relaxafa a la plaça de la Plana el mestre Manel Barea, la banda Simfònica de Badalona oferirà un concert especil amb presència de la banda de Sant Carles de la Ràpita.

XERINOLA I TRADICIONS

El diumenge, entre moltes altres activitats, n’hi ha una de primordial: començar a agafar el ritme després d’una setmana de Festa Major.

Amb aquesta finalitat a les 10.30h se celebrarà la XXXIII Cursa Popular Ciutat de Badalona. El punt de sortida serà a la Rambla i els més petits, fins a deu anys, sortiran una hora abans.

Mentre uns corrin, els altres s’apilonaran. Els Castellers de la ciutat, celebraran davant l’Ajuntament la XIV Diada Castellera amb els de Terrassa i els d’Igualada.

No hi ha millor manera de concloure una setmana de xerinola que als ritmes de Joan Dausà i la Iaia, l’última revelació de la música del nostre país i el trio osonenc d’indie folk, respectivament.

Aquestes són algunes de les moltes activitats que des d’avui i fins diumenge es poden gaudir arreu de la ciutat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram