Desplegament policial al carrer Pau Claris. Foto: PAH

Un dia no es pot considerar normal a Santa Coloma si no hi ha almenys un desnonament. Això no és cap novetat, però la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) assegura que des del setembre hi ha hagut un repunt de llançaments hipotecaris a la ciutat i, segons les seves dades, la mitjana és de més d’1,5 al dia. Normalment es distribueixen al llarg de la setmana però de vegades es concentren diversos casos en un dia. Això és el que va passar dimarts. La PAH tenia constància de quatre llançaments, després que les persones afectades acudissin a la seva assemblea. A part, però, segons assegura la plataforma, n’hi havia sis més previstos sobre els quals no havien rebut cap informació.

La dinàmica va ser l’habitual. Desenes d’activistes van acudir a la convocatòria de la plataforma, amb l’objectiu d’aturar els desnonaments. La primera parada era a l’avinguda de la Generalitat 68 i al carrer Doctor Pagès 122, on estava previst que els llançaments es produïssin a les nou del matí.

A un quart d’onze la comitiva es va desplaçar a l’avinguda Pallaresa 60 i finalment estava previst acabar el recorregut al número 50 del carrer Pau Claris a dos quarts de dotze. Aquest va ser el punt més calent, ja que els Mossos d’Esquadra hi van acudir per garantir que la comitiva judicial pogués tirar endavant el desnonament. Finalment, la mediació entre els Mossos, els Serveis Socials de l’Ajuntament i regidors de Som i ICV-EUiA va permetre aturar-lo, igual que els tres anteriors. Això sí, per ara és només un ajornament de tres mesos a l’espera que Kutxabank accedeixi a la condonació del deute hipotecari de la parella que hi viu i els faciliti un lloguer social. Unes propostes que s’abordaran avui en una reunió entre la PAH, l’Ajuntament i el banc.

“ENS FALTA INFORMACIÓ”
“Vam poder aturar els desnonaments perquè la gent va respondre i érem molts”, explica Juan Pastor, membre de la PAH. Tot i això, un cop ajornat el del número 50 de Pau Claris, encara hi havia feina per endavant. I és que tot just al número 54 s’estava produint un altre llançament, del qual la PAH no en tenia coneixement. “No tenim constància de tots els desnonaments que hi ha a la ciutat i això dificulta que els puguem evitar”, diu Pastor.

En aquest sentit, la plataforma fa una bona valoració de l’intercanvi d’informació amb l’Ajuntament, però assegura que encara hi ha camí per recórrer. “Els hi hem demanat que ens passin informació de tots els casos que els hi arribin, però és complicat fer-ho per qüestions de confidencialitat”, explica Pastor. D’altra banda, la PAH ha criticat el paper del govern municipal dimarts. “No hi havia cap regidor de l’executiu”, lamenten, alhora que recorden que diversos representants de Som i ICV-EUiA sí que van anar a donar-los suport.

PISOS DEL BBVA
Una de les grans esperances per pal·liar la situació d’emergència habitacional a Santa Coloma és l’ampliació del parc públic d’habitatge de lloguer social. En aquest sentit, la PAH celebra que l’Ajuntament hagi signat recentment un conveni amb Hàbitat 3, a través del qual la fundació es compromet a captar 15 habitatges per cedir-los a l’Ajuntament, que els incorporarà al parc públic.

D’altra banda, la plataforma continua a l’espera que l’Ajuntament rebi els habitatges cedits pel BBVA a la Generalitat, després que el banc i el govern firmessin un acord al juliol. Segons la PAH a Santa Coloma li pertocarien 38 habitatges i demanen celeritat perquè estiguin disponibles com més aviat millor. “Alguns podrien estar ocupats per famílies que han tirat la porta a terra”, avisa Pastor.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram