Veïns de Santa Coloma en una mobilització contra la MAT. Foto: Twitter

La lluita contra la línia de Molt Alta Tensió (MAT) a Santa Coloma podria fer pròximament un pas endavant. I és que la Federació d’Associacions de Veïns de Santa Coloma (FAVGRAM) es planteja convocar de nou mobilitzacions en contra d’aquesta infraestructura i de la subestació que vol instal·lar Red Eléctrica Española (REE) al municipi, segons ha confirmat el president de la FAVGRAM, Tomás Fernández a Línia Nord. “L’Ajuntament està fent tot el que pot legalment, però potser cal alguna cosa més per fer canviar la voluntat dels que manen”, argumenta Fernández. “L’altra opció és que el govern espanyol canviï després del 20 de desembre”, afegeix.

ESTUDI MEDIAMBIENTAL
Els veïns han adoptat aquesta posició després que ni el Ministeri de Medi Ambient ni REE hagin tingut en compte, de moment, la demanda de l’Ajuntament perquè l’empresa realitzi un estudi d’impacte ambiental en profunditat per avaluar les afectacions del pas de la MAT pel municipi, sobretot als barris de Les Oliveres i Can Franquesa.

En aquest sentit, el consistori ha presentat dos estudis pericials que incideixen en la necessitat de realitzar aquest estudi profund, un elaborat pel mateix Ajuntament i l’altre per l’Àrea Metropolitana de Barcelona. A banda dels estudis, l’administració també ha entregat un escrit d’al·legacions, en el qual es demana que es consulti al territori afectat. A més, recull la carta d’emplaçament de la Comunitat Europea a l’Estat espanyol, en la qual li sol·licita una avaluació ambiental del projecte.

Aquesta documentació, ja entregada al govern espanyol, va ser lliurada la setmana passada als representants de la FAVGRAM i de la Plataforma en Defensa de la Serra Marina i Can Zam, en el marc d’una reunió celebrada a l’Ajuntament. “Les al·legacions presentades pel consistori tenen el nostre suport complet”, assegura Pep Palacio, membre de la plataforma. A més, Palacio celebra que l’Ajuntament decidís entregar tota la informació sobre els passos jurídics que està realitzant a la plataforma i a la FAVGRAM. “Hi ha hagut moments, com durant la lluita unitària realitzada el 2012, en què ens informaven de tot, però això no ha estat així sempre”, considera.

A L’ESPERA D’EUROPA
Pel que fa als rèdits que es poden aconseguir a través de mobilitzacions, Fernández es mostra optimista. “En el seu moment van ser útils perquè vam aconseguir parar alguns avenços que es volien fer amb la MAT”, recorda. De fet, les mobilitzacions impulsades per la FAVGRAM, sobretot pels veïns residents a Les Oliveres i Can Franquesa, van reduir la seva freqüència després que la Comissió Europea establís el juliol de 2013 que la instal·lació de la MAT requeria l’elaboració d’un estudi d’impacte ambiental.

Ara, davant la voluntat de REE de fer aquest estudi de manera simplificada, la pilota torna a estar a la teulada de la Comissió Europea. “Si aproven l’estudi presentat per REE tindrem un problema”, conclou Fernández.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram