Les barraques s’ubiquen en un solar del carrer Estrelles. Foto: Línia Nord

Una tanca trencada permet entrar al descampat del carrer Estrelles del barri de la Mina on, des del novembre, hi ha una desena de barraques fetes per nou persones. Tenen entre 50 i 60 anys, vénen de Romania i amb prou feines saben quatre paraules en castellà. Tot i això, amb l’ajuda d’un intèrpret expliquen la seva situació en la llengua gitana, el romaní.

Viuen de la ferralla que recullen i que després venen a les Glòries o a Sant Adrià. Mentre els trens de Rodalies circulen a pocs metres de les barraques, en Gheorge aprofita per anar a buscar alguna cosa dins de l’habitacle, que amb prou feines té espai per a un llit. De dins, en treu un tiquet: 5,80 euros per 11 quilos de ferralla. Aquest és el calaix que ell i la seva dona van fer dimarts, per exemple. Segons els seus càlculs, cada dia guanyen uns 15 euros a repartir entre les tres famílies que viuen al solar i n’envien una part al seu país.

Mentrestant, comencen a fer el sopar i aprofiten per ensenyar com han condicionat l’espai. Per exemple, una bateria de cotxe els permet tenir llum i carregar els telèfons per poder parlar amb la seva família. D’altra banda, darrere de l’última barraca han instal·lat un sistema de dutxa a partir d’una garrafa d’aigua gran. No tenen enlloc més on anar, diuen. Asseguren que en tenen prou amb els habitacles que s’han construït amb els materials que han trobat al carrer i que no poden assumir la despesa que representa fer-se càrrec de cap pis, ni que sigui de lloguer social. A més, asseguren que no han tingut cap problema amb els veïns del barri, que fins i tot de tant en tant els porten menjar. Una situació ben diferent de la viscuda a la Catalana. Allà hi van arribar al juliol i, segons expliquen, algú els va cremar els matalassos dues vegades. Per això van decidir marxar-ne.

“RESPONSABILITAT MUNICIPAL”
El Ple municipal de dilluns va abordar el debat sobre el futur d’aquestes famílies. Després de l’intercanvi de retrets entre partits i assistents, els regidors de govern del PSC van rebre el suport de Ciutadans, ICV-EUiA, MES i CiU per aprovar el desallotjament de les barraques. Només Sant Adrià en Comú i Esquerra s’hi van oposar i el PP es va abstenir. “S’ha ocupat l’espai públic i és la nostra responsabilitat recuperar-lo”, argumenta la segona tinenta d’alcalde, Filo Cañete.

Encara no s’ha tramitat l’expedient de desallotjament. Quan es faci, es donarà un marge de deu dies a les famílies perquè marxin. En cas que no ho facin, se sol·licitarà autorització a un jutge. “Volem evitar una sortida forçosa. El termini és el que marca la llei, però el comptador encara no ha començat a córrer”, explica Cañete.

Sigui com sigui, el descampat és considerat una zona verda, tot i que pateix símptomes evidents d’abandonament i acumula rastres de consum de drogues, com per exemple xeringues. Preguntada pel futur d’aquesta zona, Cañete diu que el desconeix. “Això ho porta directament el Consorci de la Mina”, detalla. La regidora reconeix que l’Ajuntament s’ha vist superat per la situació i explica que han demanat ajuda a la Generalitat, ja que la ciutat no té cap lloc on acollir les nou persones. Mentrestant, les famílies han accedit al programa d’aliments solidaris i esperen convençuts que les seves pregàries puguin revertir la situació. Amb tot, la postura del consistori és clara. “No volem establir un precedent amb aquesta ocupació”, conclou Cañete.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram