El cartell que anuncia el conveni. Foto: Línia Nord

El nou conveni per la promoció del civisme a la Mina ja s’ha posat en marxa al barri. L’acord firmat per l’Ajuntament i la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (Fagic), doncs, ha tirat finalment endavant tot i les reticències de representants veïnals i partits de l’oposició. En declaracions a Línia Nord, l’alcalde, Joan Callau, ha confirmat que el projecte s’està desenvolupant des del juliol, tot i que assegura desconèixer els “detalls tècnics” que han permès donar llum verda al conveni.

I és que, després que les dues parts segellessin l’acord el passat 27 d’abril, el govern va frenar el conveni arran d’un informe contrari de la intervenció municipal. Un informe que, segons va avançar El Mundo, assenyalava que Callau havia firmat l’acord amb la Fagic abans que la junta de govern l’aprovés. A més, la intervenció també qüestionava que s’atorguessin tasques de foment del civisme a través d’una subvenció directa i entenia que s’hauria de formalitzar un contracte administratiu. Per tant, el govern municipal s’hauria vist pràcticament obligat a convocar un concurs públic. Per últim, la intervenció municipal posava en dubte la utilitat del conveni pel que fa als objectius plantejats.

Ara, consultat per aquesta publicació, Callau no confirma que el conveni hagi passat per la junta de govern i assegura que els punts de l’acord són els mateixos que els que es van acordar el passat 27 d’abril.

UN ACORD DE 40.000 EUROS
Aquell dia, Callau i el president de la Fagic, Simón Montero Jodorovich, van firmar l’acord per al “desenvolupament cívic” sense que l’Ajuntament fes cap explicació pública. L’acord preveia que la Fagic disposés de dos agents cívics al barri i dos educadors socials, a canvi de rebre 40.000 euros. Una quantitat que, a causa de l’ajornament del conveni, s’ha reduït.

El teixit veïnal del barri va rebel·lar-se contra el conveni i diverses entitats lamentaven que l’executiu de Callau no els hagués informat de la mesura. A més, qüestionaven la legitimitat de la Fagic per promoure el civisme a la Mina, un barri que ja compta amb associacions com el Centre Cultural Gitano, la Plataforma d’Entitats Veïnals, Veus Gitanes o Proamina.

D’altra banda, diverses veus en recelaven per altres motius, com la condemna de Montero el 2011 per tinença il·lícita d’armes de guerra, anul·lada el 2012 per un defecte de forma en les proves.

Els dos agents cívics, un de la família dels Lisardos i l’altre dels Portus, ja han començat a treballar. “Ens hem entrevistat amb persones del barri”, diu el vicepresident de la Fagic, Pere Garcia. En una d’aquestes reunions setmanes enrere la Plataforma d’Entitats Veïnals va demanar a la federació que els facilités un informe amb els objectius “seriosos i avaluables” del conveni. Encara no han rebut resposta.

Igual que Callau, Garcia assegura desconèixer el mecanisme administratiu pel qual el conveni ha pogut tirar endavant. “Les coses s’han fet el millor possible”, diu.

DESGAVELL ALS DESPATXOS
Qui sí que ha estat informat de la feina duta a terme fins al moment ha estat el grup municipal de Ciutadans i la regidora no adscrita, Fina López. La setmana passada es van reunir amb Callau, que els va lliurar un dossier informatiu sobre el conveni. El regidor de Ciutadans Óscar Marjalizo considera que el conveni se situa dins de la legalitat però “amb pinces” i avança que hi ha prevista una segona reunió al febrer o al març per valorar l’acord, que caduca el 31 de desembre.

L’alcalde assegura que tots els grups municipals van ser convocats a la reunió, tot i que MES ho nega.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram