Per saber que dissabte passat es va produir un canvi de rumb majúscul a la ciutat només calia veure les cares dels polítics durant el Ple d’investidura de la nova alcaldessa de la ciutat, Dolors Sabater.

Dissabte es va posar el punt final a l’etapa de quatre anys del ja exalcalde Xavier García Albiol, que, veient el seu rostre i algun dels seus gestos durant tota la sessió, va transmetre la sensació de no haver acceptat de gaire bon grat el seu relleu. Aconseguir guanyar les eleccions doblant la segona formació i no ser alcalde no ha de ser fàcil de pair.

El posat seriós, i en algun moment fins i tot desafiant, d’Albiol, contrastava amb l’alegria de les noves cares que a partir d’ara es veuran a l’Ajuntament. La ja alcaldessa, Dolors Sabater, i els líders d’ERC, Oriol Lladó, i d’ICV-EUiA, Àlex Mañas, juntament amb la resta de regidors de les seves formacions eren l’altra cara de la moneda.

Els vots a favor dels quatre regidors del PSC, dels tres d’ERC, dels dos d’ICV-EUiA i un de CiU -el de Ferran Falcó-, ja que el número dos de la llista convergent, Jordi Subirana (Unió), es va abstenir, van permetre que el gir a l’esquerra fos una realitat.

Amb els suports necessaris confirmats, va arribar un dels moments més esperats de la jornada, les primeres paraules de Sabater com a alcaldessa. “El nou ajuntament ha sorgit de la voluntat popular, ha rebut un mandat de qui té la sobirania municipal: dels ciutadans. Conscients i fidels a aquest mandat, no solament governarem en benefici del poble, sinó que ho farem comptant amb la participació contínua de tothom”, va afirmar l’alcaldessa només arrencar.
Van ser unes paraules que Sabater es fa seves però que, com es va encarregar d’explicar, eren manllevades del discurs que l’alcalde Màrius Díaz va pronunciar al primer Ple del nou Ajuntament democràtic. Si alguna cosa del seu discurs d’investidura va quedar clara és que paraules com “poble”, “participació” o “voluntat popular” seran una constant durant els pròxims quatre anys.

Al llarg del discurs, l’esperit de la transició va planar sobre el Ple, ja que Sabater hi va apel·lar per establir un paral·lelisme amb l’actual escenari. “Les nostres institucions ens han decebut. Sentim que no han estat a l’alçada. Des del carrer ens les mirem pensant, sentint, que s’han oblidat de vosaltres, de nosaltres, del bé comú”, va afegir la batllessa, amb una clara voluntat de transmetre la idea que, amb l’arribada del seu govern, l’aposta per una política de trencament i rupturista, sempre amb el permís dels seus socis, pot ser el tronc central de la nova política municipal.

Al tram final del seu parlament, Sabater també va anar més enllà de les qüestions municipals. Si en aquests darrers quatre anys Albiol va fer bandera d’un govern alineat amb les tesis de l’executiu espanyol, sembla que en aquesta qüestió el gir també serà complet. Ho va deixar clar l’alcaldessa quan va dir que “Badalona participarà activament en la construcció de la Catalunya del futur”, ja que “la nostra ciutat ha d’aportar la seva mirada en aquest procés constituent cap a una República catalana que ens permeti disposar d’un país socialment just i lliure”.

Les paraules de Sabater, com ja era d’esperar, no van agradar a l’alcalde sortint. Albiol va retreure a la cap de files de Guanyem Badalona que sigui la primera alcaldessa de la ciutat que no procedeix de la força més votada i va subratllar que el PP va guanyar en 30 dels 34 barris de la ciutat, entre els quals hi va haver “els més humils”.

ACTES DE CELEBRACIÓ
En la línia de proximitat amb la ciutadania que vol tirar endavant el nou govern, els nous regidors i regidores van dedicar la tarda de dissabte a fer “actes institucionals i populars per celebrar amb la ciutadania la constitució del nou consistori”. Es va tractar de tres actes celebrats a les places Alcalde Xifré, Camarón de la Isla i la dels treballadors de la Haissa, on es va commemorar els 100 anys de l’IES La Pineda, el 25è aniversari de la mort de Maria Aurèlia Capmany i Camarón de la Isla, el 40è de la mort de Jaume Passarell i el desè de la mort de Josep Gual.