Plataformes i entitats veïnals critiquen la manca de consens del projecte de transformació de les Tres Xemeneies. Foto: Arxiu

El projecte de transformació de l’entorn de les Tres Xemeneies segueix sense aconseguir un consens ampli. Aquesta setmana els ajuntaments implicats van haver de votar als seus respectius Plens el document d’objectius i propòsits generals del Pla Director Urbanístic (PDU).

L’objectiu d’aquestes votacions era que els ajuntaments donessin el vistiplau perquè el departament de Territori i Sostenibilitat pogués començar a redactar l’esborrany del PDU a partir d’aquest document d’objectius.

Ara bé, mentre que a Badalona es va aprovar per majoria simple (amb els vots en contra dels sis regidors de Guanyem Badalona en Comú i les abstencions dels deu del PP i del regidor de Cs), a Sant Adrià de Besòs no van donar llum verda al document, perquè es demanava majoria absoluta i només van aconseguir 10 vots (PSC, ICV-EUiA, ERC i CiU) dels 21.

Segons expliquen fonts de l’Ajuntament de Badalona, la raó per a aquesta manca d’unitat de criteri en la majoria que es demanava es deu al fet que cada secretari municipal estableix com s’aproven els punts que es porten al Ple, segons la interpretació que es fa del reglament municipal. En aquest cas, a Badalona han considerat que calia només una majoria simple, mentre que a Sant Adrià han estat més estrictes.

Els primers sorpresos van ser els membres de la Plataforma per a la Conservació de les Tres Xemeneies, que aquestes últimes setmanes s’han reunit amb els diversos grups municipals de les dues localitats per demanar-los que rebutgessin el contingut dels dos documents en considerar que “no estan prou consensuats”. “El model que proposen de 1.700 habitatges, 600 places hoteleres i oficines… no dona resposta a les necessitats de la gent, sinó més aviat a les dels propietaris i inversors immobiliaris”, critica el president de la plataforma, Roger Hoyos.

Tot i que l’entitat es va reunir amb els regidors de Sant Adrià abans del Ple i va participar en un debat a Badalona organitzat per Guanyem, no va aconseguir que hi hagués un rebuig frontal al PDU. Ara queda per veure si la Generalitat pot continuar amb una transformació territorial tan important sense un consens ampli.

Com seguirà la transformació de les Tres Xemeneies?

El regidor d’ICV-EUiA a Badalona, Álex Mañas, va subratllar que el que es va votar aquesta setmana no és una aprovació inicial del projecte transformador de les Tres Xemeneies. “Només donem llum verda perquè la Generalitat faci la redacció definitiva del projecte per portar-lo a aprovació”, va dir.

El dubte ara és: es pot seguir amb el pla tal com està, tenint en compte que l’Ajuntament de Sant Adrià va rebutjar el document d’objectius generals?

Des de la Plataforma per a la Conservació de les Tres Xemeneies apunten que és la comissió executiva del PDU (formada pels alcaldes de Badalona i Sant Adrià, la presidenta del Consorci del Besòs i un representant de Territori i Sostenibilitat) la que, en principi, haurà de decidir com continuar.

Passi el que passi, però, qualsevol document nou que es redacti sobre el projecte haurà de tornar a passar pels Plens municipals. Tanmateix, des del Consorci del Besòs treuen ferro a la votació de Sant Adrià i diuen que l’important és que s’han traslladat a la Generalitat les conclusions del procés participatiu per incloure-les al pla.