Punt d’intercanvi de roba

Punt d’intercanvi de roba al districte de Sant Andreu de Barcelona. Foto: Ajuntament de Barcelona

El consum sostenible o responsable és un dels objectius que promouen governs nacionals i entitats supranacionals des de fa dècades. De fet, és l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número dotze que es fixen les Nacions Unides en el full de ruta de 17 punts per assolir un desenvolupament sostenible global el 2030. Els recursos dels quals les persones obtenim els nostres béns són finits i, si s’esgoten, posem en risc el desenvolupament de les generacions futures.

Consum sostenible

Segons el Ministeri de Consum, perquè un producte sigui sostenible s’ha de sustentar en tres pilars: el social, que té a veure amb la cura de les persones implicades (consumidors, treballadors, etc.), el mediambiental, que fa referència al respecte al medi ambient, als recursos i a les espècies, i, finalment, l’econòmic, que en permet la viabilitat. Sense algun d’ells, per tant, no podríem afirmar que un producte és sostenible. Per aconseguir-ho, les tendències de consum i de producció han d’estar orientades a fer més i millor amb menys recursos. Això implica augmentar l’eficiència dels mateixos i desvincular el creixement econòmic de la degradació mediambiental.

Com ser sostenible?

Els consumidors podem incorporar petits hàbits en la nostra vida quotidiana per afavorir les condicions explicades anteriorment. Un d’ells passa, simplement, per la reflexió prèvia a la compra d’un producte. A la guia per la sostenibilitat elaborada per l’Ajuntament de Barcelona es convida el ciutadà a fer-se una sèrie de preguntes. Per exemple, si necessitem el producte, si es tracta d’una compra compulsiva, si puc passar sense ell, com em desfaré del producte i si les matèries primeres utilitzades són renovables, entre d’altres.

Consum del tèxtil

El tèxtil és un sector que genera a la Unió Europea 12,6 tones de residus l’any, cosa que suposa uns 12 quilos per persona. El mercat de segona mà o l’intercanvi de productes són algunes de les alternatives a l’adquisició d’un producte nou, i en el cas de la roba cada vegada són més les opcions disponibles que afavoreixen el consum sostenible.

Alternatives

L’Ajuntament de Barcelona organitza la xarxa d’intercanvis Renova la Roba!. L’última s’ha celebrat del 13 de novembre al 3 de desembre i es van habilitar una trentena de punts on intercanviar roba. Aquesta xarxa permet que cada persona aporti 10 peces de roba en bon estat que es canviaran per punts Renoves, amb els quals es podran agafar, també com a màxim, 10 peces.

Una altra proposta són els Flea Markets, uns encants on s’intercanvien i venen tota mena de productes de segona mà a preus raonables. Uns mercats que fomenten el consum sostenible i que la seva filosofia és l’aprofitament dels productes. A Barcelona, un dels més coneguts és el Flea, que es fa una vegada al mes a la plaça Blanquerna del barri del Raval.

Si no saps què fer amb la roba que ja no et fa servei, una altra opció són els contenidors taronges de Roba Amiga que estan a totes les ciutats. És una cooperativa sense ànim de lucre que té per objectiu fer més eficient el procés de gestió de la roba de segona mà. També tenen botigues on es pot adquirir roba de qualitat de segona mà a baix cost.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram