Els alcaldes Joan Callau i Núria Parlon a la reunió dels municipis afectats per la contaminació del riu Besòs. Foto: Àlex Recolons / ACN

La situació del riu Besòs després de l’incendi que es va produir la setmana passada a Montornès del Vallès no és tan catastròfica com semblava. Així ho apunten les primeres analítiques de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que han permès constatar una millora de la qualitat de l’aigua en els darrers dies. Tenint en compte això, la Diputació ha reobert aquest dimecres el Parc Fluvial del Besòs, que havia estat tancat des del dia 11.

L’ACA i el Consorci Besòs Tordera, del qual formen part els ajuntaments de Santa Coloma i Sant Adrià, es van reunir abans-d’ahir per establir les línies d’actuació a seguir perquè el riu torni a la normalitat i recuperi la seva biodiversitat. Una de les primeres mesures que duran a terme serà un estudi per millorar els sistemes de sanejament del riu, per tal de minimitzar l’impacte d’accidents ambientals com el de Montornès. A més, es farà un seguiment de l’evolució de la qualitat de l’aigua, recollint mostres d’aigües superficials, subterrànies i costaneres fins a l’abril de 2020.

Aquestes accions responen al compromís adquirit a la reunió de divendres passat entre onze ajuntaments –els que integren el Consorci del Besòs i la resta d’afectats per les conseqüències de l’incendi–, l’ACA i la Direcció de Qualitat Ambiental de la Generalitat. Totes aquestes administracions es van comprometre a treballar de forma conjunta per recuperar la biodiversitat del riu. En aquest sentit, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que va presidir la reunió, ja va fer en aquell moment una crida a la calma i, segons l’ACN, va negar que el Besòs hagués “retrocedit 30 anys”, tal com s’havia dit. Finalment, les últimes informacions de l’ens regulador de l’aigua han confirmat aquest bri d’esperança sobre l’estat del riu.

ACUSACIÓ CONTRA L’EMPRESA
Sigui com sigui, les institucions implicades són conscients del perill que va suposar l’incendi de l’empresa de reciclatge de residus industrials i dissolvents Ditecsa. És per això que tots els representants que van assistir a la reunió van acordar personar-se com a acusació contra la companyia ubicada a Montornès, en cas que la Fiscalia acabi considerant que ha comès un delicte ambiental.

El consistori colomenc, a més, va reiterar aquest acord en una declaració institucional sobre la crisi ambiental al riu Besòs, que va ser aprovada per unanimitat en el Ple municipal d’aquest dilluns.

Amb tot, ja hi ha convocada una nova reunió amb totes les administracions afectades, que tindrà lloc demà, divendres dia 20, a la seu del Consorci Besòs Tordera.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram