El nou portal web continua en fase de proves. Ajuntament de Badalona

La normativa internacional exigeix que les pàgines web de totes les administracions públiques garanteixin l’accessibilitat a tots els ciutadans. La llei està pensada, entre d’altres, per a persones cegues i sordes, però també amb mobilitat reduïda a les mans. Ho explica Carlos Casado, professor de la Universitat Oberta de Catalunya, especialista en accessibilitat i autor del bloc badabit.org. El també membre de la Fundació SIDAR denuncia que l’Ajuntament de Badalona va fer la web sense tenir en compte l’accessibilitat perquè “tenia un cost, encara que no molt gran”. El resultat, diu Casado és que ara s’impedeix d’accedir a la nova web a alguns ciutadans “simplement per tenir una discapacitat”.

Casado fa una valoració general positiva de la web però alerta que hi ha aspectes que ja no se solucionaran pel fet que la web va ser concebuda d’inici sense atendre criteris d’accessibilitat. No obstant, entén el professor de la UOC, es podria arribar a complir la llei si l’Ajuntament estigués disposat a dedicar una persona exclusivament a atendre les exigències d’accessibilitat, una persona, diu, que s’encarregui del que anomena com a “web social”.

A través del bloc badabit.org, Casado va denunciar la problemàtica i el cap d’informàtica de l’Ajuntament, Antoni Dàvia, va posar-s’hi en contacte i va proposar-li de fer una reunió per abordar la qüestió, oberta a totes les entitats i persones que hi volguessin participar.

REUNIÓ EXEMPLAR

La trobada va tenir lloc el 18 de novembre. Van assistir-hi representants de la Llar de persones sordes de Badalona, de l’ONCE a Badalona, de la Plataforma Deixem de ser invisibles, de la CUP, i de l’Ajuntament, a més del propi Casado. L’objectiu de la reunió era establir una comunicació directa entre els tècnics del consistori, experts en la matèria i els usuaris del portal que poden tenir necessitats especials per dificultats sensorials.

Per part de l’Ajuntament, el cap d’informàtica, Antoni Dàvia, manté que durant la primera fase de disseny s’ha tingut en compte els aspectes d’accessibilitat, si bé admet que “donada l’amplitud del projecte, pot haver-hi parts a les que el resultat no sigui un 100% adaptat a les normatives”. A la reunió, cada col·lectiu va plantejar per separat la seva valoració de l’accessibilitat i els problemes que se li plantegen amb la web municipal. Amb tot, l’Ajuntament va expressar la seva voluntat de treballar per arribar a la plena accessibilitat i per mantenir una interlocució directa i propera amb les parts afectades per anar prioritzant els treballs en funció de les necessitats de les persones. L’Ajuntament va prendre nota de les queixes i es va comprometre a resoldre-les el més ràpid possible (de fet algunes ja estan solucionades). El consistori va proposar també que dins l’apartat d’accessibilitat web apareguin recursos i eines que facin més fàcil la navegació, i també enllaços a les diferents entitats de la ciutat que poden actuar com a punt de suport. Casado, valora positivament la preocupació mostrada però entén que han optat per resoldre els problemes a mesura que han anat sorgint.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram