L’alcalde Rubén Guijarro i la regidora de Guanyem Nora San Sebastián en l’acte d’aquest dilluns. Foto: A.R.

Badalona tindrà nou pressupost al maig. Els grups del PSC i Guanyem han certificat aquest matí l’acord que permetrà aprovar els comptes municipals per al 2022. Aquest pacte posa fi a tres anys de govern local amb un pressupost prorrogat i inclou diversos acords “polítics” que han de garantir la fiscalització en l’execució de les propostes, com la creació de diverses comissions de seguiment i el compromís d’elaborar un Pla Local d’Habitatge i un pla d’equipaments.

L’acte celebrat avui a l’edifici municipal del Viver ha arrencat amb la formalització de l’acord entre les dues formacions anunciat divendres. En la seva primera intervenció, l’alcalde Rubén Guijarro ha agraït la “implicació i generositat” dels anticapitalistes per poder tirar endavant un pressupost que dona “l’estabilitat” necessària a la ciutat per poder afrontar les mancances que arrossega la ciutat en tots els àmbits. “Aquest és el pressupost del diàleg i l’estabilitat i sense Guanyem no hauria estat possible. L’acord és una entesa pel bé de la ciutat que ens permetrà millorar l’execució de les partides i la rendició de comptes de l’Ajuntament”, ha assegurat el batlle socialista, que ja ha avançat la intenció de portar al Ple el pròxim maig la votació definitiva de la proposta.

Per la seva banda, des de Guanyem han celebrat la decisió de l’executiu d’apostar per la negociació per a l’aprovació del pressupost en comptes de fer-ho “per la porta del darrere” amb una qüestió de confiança, però lamenten que l’acord no contempli la seva entrada al govern, fet que implicaria conformar un consistori amb majoria absoluta. “Continuem pensant que la ciutat necessita un govern fort format per les forces que vam signar la moció de censura. És obvi que això no s’ha valorat, però, per responsabilitat, tirem endavant un pressupost que doni resposta a les necessitats de la ciutadania i que es pugui executar. Per això hem condicionat unes comissions tant a nivell tècnic com polític que ens permetin fiscalitzar-lo”, ha apuntat la regidora Nora Sant Sebastián, que ha detallat que la previsió és que aquestes reunions es puguin celebrar mensualment.

Compromisos “polítics”

Un dels aspectes que ha desencallat les negociacions entre l’executiu i els anticapitalistes ha estat la inclusió en la proposta d’iniciatives com l’elaboració d’un Pla Local d’Habitatge o el llargament reclamat pla d’equipaments, que preveu impulsar un paquet de mesures urgents per posar les diferents instal·lacions municipals pel que fa al manteniment. “L’acord no és només de partides, sinó que també és polític. Darrere de les diferents quantitats hi hem posat projectes i compromisos a desenvolupar durant aquest mandat. Aquest és el compromís, però la responsabilitat és del govern”, ha assegurat la regidora de Guanyem Carme Martínez, que també ha destacat la important inversió que s’ha acordat destinar a l’Oficina Local d’Habitatge.