El regidor socialista Rubén Guijarro atén els mitjans en una imatge d’arxiu. Foto: Arxiu

La vinculació de l’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, amb una societat en un paradís fiscal ha tornat a posar sobre la taula la possibilitat d’impulsar una moció de censura a la ciutat. I a mesura que passen les hores, la distància entre els grans partits de l’oposició es van reduint. La voluntat d’acord és total entre el PSC i Guanyem Badalona, tot just un any i mig després que la disputa pel poder entre les dues formacions permetessin al líder popular recuperar l’alcaldia de la ciutat aprofitant la dimissió del socialista Àlex Pastor quan va ser enxampat begut i saltant-se el confinament de la primavera de 2020. “L’alcaldia no serà un problema”, coincideixen a dir ara fonts dels dos partits.

El camí, però, no està del tot definit. El líder del PSC, Rubén Guijarro, he evitat alçar la veu en relació a al moció de censura i demana a Albiol, per activa i per passiva, que sigui ell qui dimiteixi. Els socialistes creuen que és l’alcalde qui ha de fer el pas i deixar el càrrec. Albiol, però, ja ha avançat que no dimitirà.

Ni Guanyem Badalona ni el PSC s’aventuren a fixar un calendari ni a posar un ultimàtum a Albiol, però coincideixen a afirmar que el relleu s’ha de fet “ràpid” i que la negociació no es pot enrocar molts dies per tal que el govern municipal pugui “recuperar l’estabilitat” al més aviat possible. La situació recorda a la viscuda ja en èpoques passades, però ara les parts esperen un desenllaç diferent. Guanyem assegura que “cal esmenar errors, arribar a acords amb generositat, i possibilitar un govern democràtic amb la majoria del ple”. El PSC, per la seva part, demana “no precipitar-se” i insisteixen que sigui Albiol qui dimiteixi per evitar un final traumàtic.