Platja Estació

Platja de l’Estació el març de 2022, després del temporal Cèlia. Foto: AMB

Els estudis fets per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) del litoral metropolità nord conclouen que les platges de Montgat tenen un dèficit important de sorra a causa del port de Masnou.

I és que aquest port fa de barrera. L’AMB calcula que entre 50.000 i 100.000 metres cúbics de sediment es queden atrapats cada any al port del Masnou. La solució, segons planteja en el seu informe l’AMB, exigeix restablir el moviment de sediments amb un bypass, que vol dir portar en vaixell sorra des del nord.

Si no es porta a terme un pla estructural de resiliència, adverteix l’AMB, les platges podrien perdre més de 20 metres en 30 anys. És per això que l’ens supramunicipal demana al govern de l’Estat un pla d’estabilització i protecció del litoral.

L’AMB proposa una sèrie d’actuacions al litoral per estabilitzar-lo. D’una banda, a Montgat nord, la construcció de tres espigons i un dic, cosa que generaria cinc platges de mig quilòmetre cadascuna. A banda, caldria aportar entre 220.000 i 315.000 metres cúbics de sorra.

D’altra banda, a la platja de les Roques, una solució implicaria aixecar un espigó de 75 metres de llarg i 30 d’ample que protegeixi la platja de les pèrdues provocades per l’onatge.

També a Badalona

Més cap al sud, a Badalona, l’AMB suggereix construir dos espigons a la platja de la Mora, retirar l’escullera actual a la platja de la Barca Maria, i substituir-la per un tub de geotèxtil omplert de sorra. Pel que fa a l’aportació de sorra, hauria de ser de 58.500 metres cúbics.

WhatsAppEmail