urbana Badalona

Un control de la Unitat Omega de la Guàrdia Urbana en una imatge d’arxiu. Foto: Albert Segura Lorrio / ACN

Una setantena d’agents de la Guàrdia Urbana van agafar la baixa divendres passat. Hores després, el govern local, a través d’un contundent comunicat, considerava, en paraules del regidor de Seguretat, Christian Carneado, que podríem estar “davant d’una vaga encoberta que malmet la imatge professional i de vocació de servei públic del cos policial”, i recordava que el govern de Badalona “està sempre obert al diàleg, però mai acceptarà sotmetre la ciutat a cap xantatge”. Tot plegat, en el marc del conflicte sobre les hores extra i les queixes del cos per les condicions en les quals els agents asseguren que han de treballar.

D’una banda, des del sindicat PSU neguen que es tracti d’una vaga encoberta. D’altra banda, fonts del sindicat majoritari de policia local a la ciutat, SIP-Fepol, asseguren mantenir-se, de moment, al marge del conflicte, tot i que han decidit no fer més hores extra fins que cobrin les que ja han fet i que no han cobrat.

Sis dies després, el pols dels agents continua, i l’Ajuntament ha recorregut al cos de Mossos d’Esquadra per assegurar la presència al carrer de les forces de l’ordre. La policia catalana ha reforçat el servei a la ciutat amb nou patrulles més, que se sumen al servei habitual de Mossos.

El consistori assegura que està treballant per solucionar la situació com més aviat millor, i informa que ja s’estan començant a dur a terme alguns dels pagaments de les hores extra dutes a terme els darrers mesos.

L’alcalde, Rubén Guijarro, en una entrevista a BDN360º dimarts, definia l’allau de baixes com a “quelcom poc professional” i demanava als agents que tornessin al seu lloc de feina per poder negociar: “El ciutadà no pot permetre que aquells que els han de protegir, no ho facin”, va dir l’alcalde. En tot cas, va sentenciar Guijarro, “quan tornin al seu lloc de feina, tal com va dir el regidor Carneado, tindrem un diàleg obert. Però primer hi han de tornar, i si estan malalts, doncs no podem parlar”.

Fonts municipals asseguren que, amb el pas dels dies, molts agents que no van anar a treballar divendres passat, sí que van tornar a la feina els dies següents. Les fonts del sindicat PSU consultades per aquest diari justifiquen la gravetat de la situació per tot el que viuen els agents de la policia local. “Ens manca material, no hi ha ni torres de càrrega per als cotxes elèctrics i les fotocòpies les hem de fer amb paper de calcar”, afirmen al mateix temps que justifiquen aquesta situació “extrema” que, diuen, pateixen els agents. “La falta d’efectius que ens obliga a treballar més hores, el desànim i la falta d’interès per part de l’Ajuntament… Tot plegat està passant factura als treballadors, que estan començant a caure malalts”, asseguraven des del sindicat PSU.