El ple per aprovar les retribucions es va fer dimarts. Foto: Twitter (@JuntsTiana)

El primer ple del mandat a Tiana no va estar exempt de polèmica. Amb l’abstenció del PSC i els vots d’ERC i Junts per Catalunya (JxCat), el consistori va donar el seu vistiplau al nou cartipàs i va aprovar dimarts un augment de les retribucions dels regidors i regidores. Junts per Tiana (Junts) va ser l’únic grup que hi va votar en contra i va criticar que s’aprovés un canvi en els sous i dietes quan no hi ha pressupost aprovat aquest 2019.

L’alcaldessa Marta Martorell (ERC) explica a Línia Nord que el que pretenen és regularitzar la situació de les retribucions a l’Ajuntament (que fins ara funcionava només amb dietes), seguint les recomanacions de l’Oficina Antifrau, perquè els regidors amb major dedicació política puguin cotitzar a la Seguretat Social.

D’aquesta manera, ara l’alcaldessa passarà a tenir un sou de 35.800 euros l’any i el regidor de l’Àrea de Presidència, Jaume Darbra, cobrarà 16.000 euros l’any (tot i no ser tinent d’alcaldia). També s’han canviat les dietes: a partir d’ara tots els regidors rebran 100 euros per participar en les comissions (abans cobraven 50 euros i la presidència de la comissió 93 euros) i 300 en les juntes, les assistències als plens es pagaran a 350 euros (abans, 243 euros) i els regidors cobraran també les sessions extraordinàries.

Martorell justifica aquests canvis perquè “l’Ajuntament s’ha sanejat” i han volgut tornar a tenir les retribucions d’abans de la crisi. Però des de Junts consideren que això suposarà augmentar un 86% la despesa en sous i dietes, que en total seria de 165.551 euros, segons els càlculs de l’agrupació.

L’alcaldessa ho matisa: l’augment és d’un 40%, perquè no es pot comparar, diu, una modificació pressupostària com aquesta amb el pressupost executat del 2018. A més, Martorell assenyala que aquesta pujada es deu al fet que abans no es pagava Seguretat Social als regidors alliberats i al fet que les dietes per comissions no eren les mateixes per a tots els regidors. Junts, però, critica que aquests canvis suposaran treure diners d’una altra partida del pressupost prorrogat.