Pau Vinyes

L’autor de la biografia durant la presentació. Foto: Twitter (@FundacioIrla)

La Fundació Irla va presentar dijous passat una biografia inèdita sobre Celestí Boada, alcalde de Gramenet de Besòs (el nom de la ciutat en aquella època) per Esquerra Republicana de Catalunya, entre l’octubre de 1936 i maig de 1938.

Les tropes franquistes van entrar a la ciutat un 27 de gener de 1939. La biografia Celestí Boada, alcalde republicà de Gramenet de Besòs afusellat pel franquisme es va presentar el passat 26 de gener, a només un dia de complir-se el 84 aniversari de la desfeta.

L’autor de la biografia, Pau Vinyes i Roig, explica que el llegat de l’alcalde Boada va caure en l’oblit durant dècades. “No va ser fins a l’any 1998 que la ciutat li ret el primer homenatge públic”, amb la inauguració d’una escultura en record seu. En aquella ocasió, l’alcaldessa Manuela de Madre va expressar: “Les llàgrimes d’avui són compartides; tots tenim algú a la memòria que va morir per la llibertat”. Vinyes lamenta que l’alcaldessa Núria Parlon no pogués assistir a la presentació de la biografia. Hi van assistir la regidora de Cultura Petry Jiménez, el regidor d’ERC Sam Núñez, i el president de la Fundació Irla, Joan Manuel Traserras. “Boada no va ser un personatge de primera línia com ara Macià o Companys, però la seva feina de formigueta va deixar empremta i llegat”. Boada, d’origen rabassaire, va haver de dirigir un govern municipal en temps de guerra. “Va haver de gestionar cartilles de racionament, bombardeigs i l’acollida de refugiats”, diu Vinyes. Celestí Boada va ser afusellat al Camp de la Bota l’octubre de 1939, i enterrat en una fosa comuna a Montjuïc.