Oriol Lladó / candidat d’ERC a l’alcaldia de Badalona

Fa pocs dies que ha estat ratificat com a candidat d’ERC a l’alcaldia de la ciutat, però ja parla com si fes mesos que ho fos. Oriol Lladó té clar que li queda molta feina per fer i poc temps de marge. Ell va patir en primera persona la desfeta d’ERC el 2011 i ara assumeix el repte de recuperar la representació al consistori.

00

Serà el candidat d’ERC a l’alcaldia de la ciutat sense que s’hagin hagut de celebrar eleccions primàries, perquè ha estat l’únic precandidat. Satisfet?

Estic satisfet de ser el candidat d’ERC a la meva ciutat perquè crec que tinc alguna cosa a aportar, sobretot un coneixement de Badalona des de les entitats, perquè jo vinc d’aquí. Crec que puc proposar una mirada i una manera de fer les coses diferent. I tinc ganes d’aplicar-ho en un projecte polític com el d’Esquerra amb més profunditat. Hem aconseguit sumar gent del partit i gent nova amb ganes de renovació. I això ha estat possible, sobretot, perquè el nostre president local, Miquel Estruch, ha estat generós i ho ha entès.

Per tant, la seva relació amb Miquel Estruch és bona?

I tant, molt bona.

Anirà a la seva llista?

Bé, jo sóc un polític molt recent, però si alguna cosa he entès molt ràpidament és que cada cosa s’ha de fer i dir al seu temps. El Miquel és una persona molt important del projecte, això és evident. Però encara no hem començat a parlar de llistes. Fins ara ens hem concentrat en què el procés de canvi intern fos el màxim de tranquil i constructiu possible. Ara tocava fer això, el que vindrà ja ho anirem veient.

Vostè va ser el número 2 de la llista que el 2011 va perdre la representació republicana a la ciutat i ara encapçalarà la que l’ha de recuperar. Se sent legitimat?

Sí. D’aquell intent en va sortir un primer contacte de tot un grup de gent amb la política de partit i un treball que no va reeixir a nivell d’urnes però que va aportar coses diferents a la campanya electoral positives per a la ciutat.

Amb la perspectiva que dóna el temps, per què ERC va perdre la representació?

Jo crec que hi va tenir molt a veure el mal moment que travessava ERC a nivell nacional en aquell moment. En una ciutat gran com Badalona i amb molta gent desconnectada de la política municipal, el bon o mal moment de la teva marca política és molt important.

Fins a quint punt els va afectar la marxa d’Uriel Bertran a Solidaritat Catalana?

No va ser el factor decisiu, però no ens va ajudar, evidentment. Va ser un element més, però crec que no va ser determinant. Ho va ser, molt més, el vot útil cap al PSC per intentar evitar la victòria d’Albiol, per exemple.

Com pretenen recuperar la representació? N’hi haurà prou amb la inèrcia ara favorable a ERC a nivell nacional?

Personalment no m’ho miro en termes de si n’hi haurà prou o no. Si tenim l’onada a favor, benvinguda sigui. Però la nostra feina és una altra. Primer, enfortir el projecte, que en part és nou. I seguidament, amb molta modèstia, canviar la manera de funcionar dels partits polítics per poder ser útils a la ciutadania. És una feina molt difícil de fer quan no tens representació municipal, però en tenim ganes. Proximitat, ambició, rigor i acompanyament. Això és el que ens ha de guiar.

En el seu discurs de presentació de la candidatura, vostè va insistir que cal consensuar un full de ruta comú amb altres partits i entitats i treballar plegats…

Badalona no té ni ha tingut mai històricament el pes polític que li tocaria com a tercera ciutat del país. Ara ens toca posar-nos les piles i augmentar el nostre estatus polític. I això només ho aconseguirem a través d’un pacte, si vols de mínims, de model de ciutat. Com que ara no el tenim, això ho aprofita el PP. No perquè ho faci bé, sinó per absència d’un relat alternatiu convincent per part de l’oposició. Crec que no hem d’insistir tant en la crítica contra Albiol, perquè això no només no li fa mal, sinó que l’enforteix. Hem de pensar, entre tots, un projecte engrescador i portar-lo a la pràctica.

Jordi Serra (PSC) parlava fa pocs dies en una entrevista a Línia Badalona d’un pacte dels partits progressistes, en clara referència a vostès i a ICV-EUiA, per fer fora Albiol de l’alcaldia. Ho veurien amb bons ulls?

A dia d’avui aquesta pregunta no té una resposta, perquè crec que no la pot tenir. Abans de respondre aquesta pregunta ens toca asseure’ns tots plegats. I això inclou les forces dites de progrés, però també CiU. D’entrada no n’exclouria ningú. Ha de ser un projecte de ciutat.

Quin paper hi jugarà CiU?

No ho sé, però CiU representa una part important de la ciutadania i té un projecte de ciutat que, com a tal, em mereix tot el meu respecte. I ha de tenir el seu paper en aquest full de ruta compartit. Ara bé, no estic parlant de forces de govern ni de pactes post electorals, això ja vindrà. És evident que en la concreció d’aquests grans acords de ciutat segurament tindrem molts més punts en comú amb Iniciativa que amb Convergència. Però això ja és parlar d’una altra fase.

Si formen part d’un futur govern de coalició, tornaran a reclamar la regidoria de Cultura?

Ara mateix no ho tenim com una demanda. És evident que és un dels meus àmbits d’especialització i tenim gent que també està en sintonia amb el que jo represento. Però no necessàriament ha de ser així. Ja veurem on som més necessaris. Nosaltres hem de tenir un projecte de ciutat que vagi més enllà de la cultura.

Sigui com sigui, com valora el pas de Mateu Chalmeta per la regidoria de Cultura fins al 2011?

El pas d’ERC per la política representativa de la ciutat, en general, va deixar moltes coses interessants i, fins i tot, pioneres. A la regidoria de Cultura, ERC va fer molta feina. Va ser un pas sòlid que va deixar coses. També coses a fer, és clar. Personalment, jo també vaig ser crític amb molts aspectes, i no me n’amago. Però, vist amb perspectiva, crec que ERC pot reivindicar el seu pas per l’Ajuntament durant vuit anys i intentar millorar-lo, per suposat.

Quina és la salut d’ERC Badalona?

Hem anat patint enfrontaments i escissions, però actualment tenim un partit amb gent nova que vol que ERC sigui un espai de trobada, de suma. A nivell pressupostari, actualment som una força molt modesta sense representació municipal.

Els preocupa la CUP?

No. Crec que la CUP representa un projecte polític molt diferent. Molt necessari, però molt diferent del nostre. I és bo que així sigui.

Com veu la ciutat a dia d’avui i l’acció de govern de l’alcalde Albiol?

Albiol ha pitjat l’accelerador en els dèficits que ja teníem com a ciutat i hem anat de malament a pitjor. S’ha erosionat la qualitat democràtica, però de moment no és greu, és recuperable. Crec que podrà ser una anècdota d’aquí a poc temps perquè podrem tancar la ferida i curar-la a partir de les pròximes eleccions municipals.

Ja per acabar, com veu l’independentisme a la ciutat?

Òmnium Cultural és especialment forta, tenim un nucli de l’ANC també ferm i un Pacte Local pel Dret a Decidir en el qual hi participen tots els partits, PSC inclòs, excepte el PP. Per tant, és veritat que a nivell institucional no som forts, però a nivell de societat civil estem bé i crec que Badalona estarà a l’altura del procés.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram