Les obres de la Plaça Pompeu Fabra avancen mentre s'estudia un possible excés d'edificabilitat. David González

El jutge que estudia el contenciós administratiu presentat pel grup municipal d’ICV-EUiA sobre l’edificabilitat de l’entorn de la plaça Pompeu Fabra ha decidit encarregar un peritatge per esclarir si la denuncia està fonamentada. Segons els ecosocialistes, el projecte que està previst tirar endavant suposa l’edificació de 7.400 m² més del que en realitat argumenta el govern municipal. Això implicaria, per a ICV-EUiA, la necessitat de modificar el projecte, afegint més habitatge públic i més zona enjardinada.

Per la seva banda, l’alcalde de Badalona, el socialista Jordi Serra, no ha volgut entrar en detalls perquè considera que tot plegat es tracta d’una maniobra política per endarrerir una de les obres més emblemàtiques del seu mandat. Segons Serra, aquest peritatge “no atura res ni dóna la raó a un grup polític al qual l’interessa que la plaça no es desenvolupi”. L’alcalde ha afegit que, en tot cas, aquest peritatge només afectaria els futurs edificis de l’entorn, i no pas a la plaça.

Carles Sagués, president del grup municipal d’ICV-EUiA, respon a aquestes acusacions i creu que Serra es contradiu. Segons Sagués, no té sentit que l’alcalde els acusi de voler endarrerir les obres quan ell mateix reconeix que la denuncia no afectarà el desenvolupament de la plaça. Sagués ha demanat a Serra “que no confongui a la gent”, i ha recordat que ells mai s’han oposat a la reurbanització de l’Illa Central.

El conflicte es va originar quan el govern municipal va modificar el projecte inicial, ampliant l’edificabilitat entorn la plaça, de planta baixa més quatre a planta baixa més sis. ICV-EUiA es preguntava llavors quina imatge tindria de Badalona la gent que arribés en metro a la ciutat, si la d’un indret singular o la d’un rusc d’habitatges, com succeeix a Cornellà o a l’Hospitalet. Advertia, també, que aquesta modificació afectaria a l’assolellament dels edificis de carrers interiors, com Ignasi Iglesias. Després de diverses reunions amb el veïnat de la zona, els ecosocialistes, les associacions de veïns de Coll i Pujol i de Pep Ventura-Illa Fradera i vuitanta famílies van presentar l’esmentat contenciós administratiu.

Ara, cal esperar la sentència que dictamini el jutge, basant-se en l’informe tècnic que ha encarregat. Mentrestant, això sí, les petites cases baixes dels carrers de la Creu i Anselm Clavé van desapareixent.

SOLARS BRUTS

La brutícia s’acumula en un dels solars del carrer de la Creu. David González

Precisament, aquestes cases abandonades i els solars que han deixat alguns enderrocs són el maldecap dels veïns de la zona. Concretament, al carrer de la Creu hi ha dos solars privats que acumulen brutícia. El regidor de Via Pública, José Antonio Lara, ha confirmat que l’ajuntament ja està al corrent de la situació, però reconeix que “aquests processos són molt lents”. Tot i que s’ha sancionat amb diverses multes als propietaris, els solars continuen bruts, ja sigui perquè la neteja no ha estat l’adequada o per incivisme. I és que un d’aquets solars està al costat d’una casa ocupada. Els veïns diuen que han vist als ocupes llençar brossa des del badiu de la finca al solar. A més, Línia Badalona ha pogut comprovar que en aquest pati hi ha una piscina plena d’aigua estancada que atrau a un gran nombre d’insectes. Segons els veïns, també hi circulen ratolins que s’han obert camí fins els edificis propers.

A PUNT PER LES FESTES

Tot plegat no està endarrerint els treballs d’urbanització de la Plaça Pompeu Fabra, que hauria d’estar enllestida aquesta primavera i que acollirà alguns actes infantils de les Festes de Maig. De fet, ja es poden veure els primers arbres plantats. Algunes espècies són un clàssic a la ciutat, com les palmeres. D’altres resulten més exòtiques, com l’olivera centenària que es pot veure a la cantonada d’Anselm Clavé amb Martí Pujol. No serà aquest l’únic arbre singular de la plaça, ja que també hi haurà micaquers, pruners, magraners i xiprers. De fet, finalment s’ha decidit retallar el pressupost del mobiliari de la plaça en favor del de jardineria.

Des de l’inici de les obres de perllongament de la línia 2 del metro, els veïns del Centre, Progrés i Coll i Pujol han estat vivint un petit calvari en forma de talls de circulació, tremolors de terra i voreres intransitables. Un calvari que, si tot va bé, acaba aquesta primavera. O gairebé, perquè alguns veïns han advertit a Línia Badalona del perill de la cruïlla de l’olivera, on més d’un vianant s’ha endut un ensurt. Es tracta d’una maniobra complicada pels vehicles que pugen per Martí Pujol i volen girar a l’esquerra, cap a Anselm Clavé. Però també es cert que de moment no s’ha hagut de lamentar cap accident greu, i que la zona està cada cop més senyalitzada. De fet, ja s’ha convertit en una zona 30.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram