La comarca celebra el Dia Internacional de l’Alliberament LGTBI. Foto: Ajuntaments de Badalona i Santa Coloma

“Havia arribat un moment en què pensàvem que podríem passejar per Santa Coloma sense sentir comentaris ofensius, però el rebuig als homosexuals s’està estenent entre els joves”. Són paraules de Xavier Villena, colomenc i president del col·lectiu Entenem Santa Coloma LGTBI (Lesbianes, Gais, Transsexuals, Bissexuals i Intersexuals), en defensa dels drets d’aquesta comunitat.

Ahir el col·lectiu va commemorar al costat de representants municipals el Dia Internacional de l’Alliberament LGTBI i va hissar la bandera de l’Arc de Sant Martí a la façana de l’Ajuntament. A més, ja preparen la segona festa de l’Orgull a la ciutat, programada el 15 de juliol al Mas Fonollar. Més enllà d’aquesta data concreta, però, Entenem reivindica la visibilització constant de les persones LGTBI. “Visibilitzar és normalitzar”, diu Villena. És el mateix repte que es planteja el Col·lectiu LGTBI de Badalona, de nova creació i que es presenta avui en societat, després que ahir la ciutat celebrés l’acte institucional del Dia Internacional a la plaça de la Vila.

DETECTEN NECESSITATS
“Quan la gent veu que som persones normals, la por es dilueix”, argumenta Montse Mota, secretària de l’Associació de Famílies LGTBI, una de les organitzacions que conformen el nou col·lectiu badaloní. També l’integren l’Associació de Famílies de Menors Transexuals Chrysalis, l’Associació de Pares i Mares de Gais, Lesbianes, Bisexuals i Transexuals i el Col·lectiu Violeta. Totes treballen a nivell català o estatal, però ara agrupen forces per actuar conjuntament a la ciutat a través de membres que hi visquin, com Mota. Fins ara Badalona no tenia cap col·lectiu específicament centrat en la lluita LGTBI, la qual cosa comporta molts obstacles. Per a Mota, el principal és la dificultat de rebre una correcta atenció per part de l’administració. “Molts funcionaris no han rebut formació en aquest sentit”. Com a prova, dos exemples clarificadors. El primer és la negativa d’un treballador del registre civil, que no va voler inscriure la seva filla pel fet de tenir dues mares.

El segon el va patir una companya seva. “Volia canviar de nom la seva filla transsexual. Quan el funcionari va sentir la paraula trans, la va derivar al departament de trànsit”, recorda. És per això que el nou col·lectiu vol que l’Ajuntament compti amb un departament específic que treballi l’àmbit LGTBI i per ara la resposta del consistori ha estat positiva. Entenem Santa Coloma LGTBI comparteix la necessitat de disposar d’un departament municipal específic, que ja existeix a la seva ciutat. “Així tenim un lloc clar on adreçar-nos”, explica Villena. La feina, però, no s’acaba aquí.

Un altre dels objectius és fomentar el coneixement sobre les persones LGTBI a les escoles. Ara bé, sens dubte, el més difícil és acabar amb l’homofòbia i la discriminació a la ciutat. Segons Mota, la por de diverses persones a mostrar-se tal com són és encara una realitat. “Moltes van a Barcelona a fer vida social i allà viuen fora de l’armari. Quan tornen a Badalona s’hi tornen a tancar per por a ser assenyalats”, assegura. “En els darrers anys hi ha hagut una involució en el respecte per la llibertat sexual”, assegura Villena.

DIVULGACIÓ
Els col·lectius LGTBI de la comarca es prenen la divulgació com el primer pas per aconseguir la normalització del col·lectiu. Una divulgació que arriba al seu clímax coincidint amb el Dia Internacional per l’Alliberament, que també s’ha commemorat a Sant Adrià.

A través de les jornades Sant Adrià Divers, fins demà es pot visitar al Polidor el mural contra l’homofòbia realitzat al Centre d’Informació i Orientació de la Dona (CIOD) per dones de Sant Adrià. Precisament al CIOD es podrà consultar fins al 10 de juliol el fons documental de gènere, amb contes i llibres per a la diversitat sexual. D’altra banda, dissabte es farà un grafiti col·lectiu per l’alliberament LGTBI a la Rambleta.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram