L’enderroc de l’edifici ha sacsejat el barri de la Salut. Foto: Estefania Escolà / ACN

Més d’un centenar de veïns i veïnes del barri de la Salut encara no poden tornar a casa seva pel perill que suposa l’enderroc de l’edifici del Passatge de la Torre afectat per aluminosi. Les obres per tirar a terra aquest bloc de pisos han començat aquest dimarts, però des del govern municipal diuen que la previsió és que els treballs d’enderroc s’allarguin setmanes i no descarten, fins i tot, que s’acabin per Nadal.

Els veïns i veïnes que viuen a prop de l’edifici afectat podran tornar a les seves llars quan els tècnics declarin que ja no hi ha perill, però les deu famílies que vivien al bloc de pisos que s’està enderrocant no podran ni tan sols tornar-hi a buscar les seves pertinences. De moment, set d’aquestes deu famílies estan allotjades a pensions o apartaments que els ha proporcionat l’Ajuntament, però el consistori ja els ha dit que han de buscar-se una alternativa de lloguer. La regidora de Serveis Socials, Aïda Llauradó, va afirmar a Badalona Matí que estan treballant per allargar l’ajuda i l’habitatge a les persones afectades més enllà de les dues setmanes que tenen assegurades.

Fonts municipals asseguren que estan estudiant cas per cas, que se’ls farà acompanyament des de l’Oficina Local d’Habitatge i que aquelles famílies que es trobin en una situació vulnerable seran derivades a Serveis Socials. Ara bé, l’Ajuntament recorda que el municipi no té un parc públic d’habitatges.

ESFONDRAMENT ANUNCIAT
La Generalitat va alertar ahir que l’edifici del Passatge de la Torre no havia passat la Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE), tot i que li havia requerit cinc vegades. El Govern, a més, recorda que “les competències sobre manteniment dels edificis la tenen els ajuntaments” i assenyala que, a Badalona, només el 48% dels edificis que hi estan obligats han presentat la ITE.

La sensació entre els veïns de l’edifici que s’està enderrocant és que el que ha passat era “una mort anunciada”, com va afirmar la portaveu dels afectats, Chaima Tahiri, en declaracions a Badalona Matí. “Alguns veïns han dormit en un cotxe prop de casa seva perquè no se’n volien anar lluny”, va afegir.

ALBIOL VOL QUE S’ATURI
El líder del PP a Badalona, Xavier García Albiol, ha presentat una petició al consistori perquè s’aturi l’enderroc de l’edifici, ja que assegura que l’immoble va patir una gran esquerda per culpa d’unes obres il·legals que s’estaven fent a la planta baixa i que haurien afectat la paret mestra de l’immoble. El PP ha demanat a l’Ajuntament que s’iniciï una investigació per aclarir els fets.

L’alcalde de Badalona, però, ha negat que la causa de la gran esquerda a l’edifici hagin sigut les obres que s’estaven fent als baixos. Albiol ha acusat el govern municipal de tenir constància d’aquests treballs i no haver fet res per evitar-los, però Pastor ha assegurat que el consistori va paralitzar-los quan en van tenir coneixement, ja que no tenien permisos.