Els quatre acusats en el judici celebrat a l’Audiència de Barcelona. Foto: Pol Solà / ACN

El regidor del PSC a l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs Juan Carlos Ramos ha estat condemnat a nou d’anys d’inhabilitació per haver pagat diners a un patriarca gitano del barri de la Mina per vigilar irregularment pisos socials. La secció sisena de l’Audiència de Barcelona també ha condemnat a dos anys i tres mesos d’inhabilitació per l’atenuant de confessió al cap del clan familiar, Àngel Amaya Montero -conegut com a Tío Cristina-, i a José Fernández Franco, l’administrador d’una de les empreses darrere d’aquest entramat.

El quart acusat, que era l’administrador de l’empresa pantalla que va guanyar el concurs oficial per la vigilància dels pisos, ha estat condemnat a set anys d’inhabilitació també per un delicte de prevaricació administrativa.

En el judici celebrat el passat 15 de setembre, Amaya va arribar a un pacte amb la Fiscalia i va acceptar els fets descrits a l’acusació, on es detalla com el clan familiar rebia diners del Consorci de la Mina per realitzar unes tasques de vigilància que oficialment estaven adjudicades a una altra empresa. També va admetre la seva participació en el cas Fernández, que era l’encarregat de fer arribar els diners en metàl·lic al regidor socialista, que després suposadament pagava al clan gitano.

Segons recull la sentència, la figura del regidor va ser clau per al funcionament de l’entramat, ja que el socialista va ser l’encarregat de firmar les resolucions per adjudicar les tasques de vigilància dels pisos a l’empresa pantalla. El tribunal considera que els fets són constitutius d’un delicte de prevaricació perquè Ramos era coneixedor que la companyia guanyadora del concurs no tenia intenció de prestar aquest servei, sinó que seria Amaya qui assumiria finalment la vigilància dels immobles. En aquest sentit, els magistrats consideren que els moviments del regidor responen a una “cessió verbal del contracte” per a la prestació del servei, un tipus d’activitat prohibida per la llei.

El cas va sortir a la llum arran d’una investigació policial per desmantellar possibles plantacions de marihuana en aquests pisos, ja que van comprovar que gastaven molta electricitat tot i estar teòricament buits. Els agents, però, van trobar cartells del clan a les portes i vigilants no autoritzats. La intervenció dels telèfons d’alguns dels membres del clan va permetre descobrir les irregularitats en l’adjudicació dels contractes de vigilància.