Claustre del Monestir de Sant Jeroni. Arxiu

El monestir gòtic de Sant Jeroni de la Murtra no el salva ni Déu. Ubicat a la Vall de Betlem, al cor de la Serralada de Marina, va erigir-se com un dels emblemes de l’elecció de Badalona, com a Capital de la Cultura Catalana.

Ara fa un any, una votació popular el proclamava com el tresor del patrimoni material de la nostra ciutat. Llavors, el govern municipal es comprometia a elaborar un pla director que definís quines reformes urgents necessitava l’edifici i el finançament que tenim per tirar-lo endavant. Un cop elaborat aquest document el govern municipal no troba el finançament necessari per fer-hi la restauració a fons que necessita.

El regidor de Cultura, Mateu Chalmeta, assegura que estan pendents que la Generalitat defineixi el seu grau d’implicació en el projecte per assumir “plegats” les reformes urgents de les que requereix el monestir.

La majoria de les actuacions les financen els voluntaris i membres de l’entitat Amics de Sant Jeroni de la Murtra. Precisament, la capella gòtica de la Clara Esperança es rehabilitarà gràcies a una donació privada de 60.000 euros. La impermeabilització de l’edifici és la clau del risc de deteriorament que està patint el monestir. Segons els experts, caldria sanejar i impermeabilitzar les teulades que fan que es deteriorin les bigues de fusta.

WhatsApp