El científic Emilio García Ladona va presentar el grup Rebel·lió o Extinció. Foto: Augusto Magaña

“Pensa global, actua local”. Aquesta és la premissa sobre la qual treballa el grup ecologista Rebel·lió o Extinció de Santa Coloma de Gramenet, que es va presentar dijous passat al Centre Cívic Riu.

La plataforma forma part d’un moviment global que, sota el mateix nom, advoca per conscienciar els dirigents polítics sobre la necessitat de tenir lleis que aconsegueixin reduir dràsticament les emissions de carboni i treballar per a un “decreixement sostenible”.

“El canvi climàtic no és natural, sinó que és producte de l’acció humana. Aquí hi ha responsables claríssims i un d’ells és el model de producció en el qual vivim”, explica a Línia Nord un dels membres fundadors de la plataforma, Juanjo Gallardo.

UNA XARXA GLOBAL
El moviment Rebel·lió o Extinció va néixer l’octubre de l’any passat al Regne Unit i des de llavors s’han creat grups locals a diverses ciutats del món. A Catalunya, la primera agrupació municipal va ser la de Barcelona, amb la qual ja s’han posat en contacte els membres del grup de Santa Coloma. L’objectiu és crear una xarxa de municipis per lluitar contra el canvi climàtic.

De moment, a Santa Coloma són només 5 membres, entre els quals hi ha biòlegs, professors d’institut i activistes; però asseguren que el seu objectiu és créixer i enfortir aquesta xarxa global de grups locals. “És imprescindible. Sense això, podríem actuar localment, però evidentment la nostra força seria molt limitada”, assenyala un altre dels membres fundadors, Ferran López.

COMPROMISOS LOCALS
La plataforma prepara una trobada amb els grups municipals de Santa Coloma, que possiblement se celebrarà el pròxim 28 de febrer, en la qual els plantejaran propostes que haurà de tenir en compte el pròxim govern municipal que entri al juny.

Entre aquestes demandes hi ha la de confeccionar un pla municipal d’acció mediambiental revisable cada dos anys i declarar el municipi com a “zona de baixes emissions”. “No volem que es prenguin mesures que només apedacin el problema”, subratlla Gallardo.

“Per entendre el canvi climàtic hem de mirar l’oceà”

El grup Rebel·lió o Extinció de Santa Coloma va convidar a la seva presentació l’investigador de l’Institut de Ciències del Mar (ICM) Emilio García Ladona perquè expliqués els debats més recents que hi ha a la comunitat científica sobre el canvi climàtic.

García Ladona va afirmar que els últims 15 anys s’ha produït un alentiment de l’escalfament global, un fet que ha deixat moltes de les prediccions científiques fora de joc. “Tot i que els nivells de CO2 pugen, la temperatura no creix”, va comentar l’investigador de l’ICM.

El que està passant és que les capes més fondes de l’oceà s’estan escalfant en lloc d’escalfar-se la superfície, contradient així els models de predicció sobre el canvi climàtic.

“Per entendre perquè canvia el clima hem d’entendre com funciona l’oceà”, va assegurar García Ladona, que també va criticar la “visió antropocèntrica sobre el planeta” que existeix al món de la ciència. Conscienciar sobre aquesta situació serà un dels objectius de Rebel·lió o Extinció, que es tornarà a reunir aquest dilluns al Centre d’Estudis de la Natura.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram