El pla per a la transformació urbanística de les Tres Xemeneies ha fet un pas endavant aquesta setmana. Foto: Arxiu

Els ajuntaments de Sant Adrià de Besòs i Badalona han donat aquesta setmana el seu vistiplau a l’aprovació inicial del Pla Director Urbanístic (PDU) de l’entorn de les Tres Xemeneies. En dues sessions telemàtiques celebrades dilluns i dimarts, els plens de les dues poblacions van decidir donar llum verda al full de ruta proposat pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat que ha de definir el futur d’aquesta zona limítrofa del litoral metropolità.

En cap dels dos municipis va ser un sí unànime al projecte, però el risc a deixar passar una “oportunitat històrica” va fer decantar el vot de molts grups municipals cap a l’abstenció. Entre els dubtes que van posar sobre la taula diverses formacions -com l’alçada dels edificis o la reducció de l’activitat econòmica, per exemple- es va deixar entreveure una gran certesa compartida gairebé per totes les forces i que suposa un últim bri d’esperança per a les entitats veïnals que s’han manifestat en contra d’un pla urbanístic que qualifiquen d’especulatiu: la necessitat d’impulsar el projecte del Hub Internacional de Coneixement per al Desenvolupament Sostenible i la Pau proposat pel reputat investigador manresà Màrius Rubiralta.

Aquesta iniciativa no només permetria “tornar a posar Sant Adrià al mapa”, donant ús a les Tres Xemeneies i a l’antiga nau de turbines, sinó que seria compatible amb la incorporació d’una oferta potent de Formació Professional, una de les grans demandes de les agrupacions, que permetria donar resposta als greus problemes d’atur i de baixa qualificació professional que pateix la zona.

ÒRGAN DE CONTROL
Al Ple municipal de Sant Adrià, el dictamen de conformitat amb el document d’ordenació urbanística va tirar endavant gràcies als vots a favor del PSC i d’ERC, que van destacar la necessitat de donar llum verda a un projecte que porta massa temps aturat.

En el cas dels republicans, el regidor Antoni Vélez remarcava que es tracta d’un sí “crític” perquè considera que s’ha aconseguit incloure alguna de les demandes veïnals, però insistia en la necessitat de fiscalitzar tot el procés que s’enceta a partir d’ara, voluntat amb la qual va proposar la creació d’un òrgan de control format per partits i entitats de Sant Adrià.

Pel que fa a la resta de grups, MES, Movem Sant Adrià En Comú i Ciutadans van decidir abstenir-se per no “entorpir” -en paraules de la regidora de MES Isabel Marcuello- una oportunitat única de tornar a posar la ciutat “al mapa”, mentre que Sant Adrià en Comú va votar en contra dels dos principals punts del document i a favor a la resta.

La sessió extraordinària també va comptar amb la presència de l’entitat Marea Verde de Sant Adrià i de la Plataforma per la conservació de les Tres Xemeneies. “No demanarem el vot en un sentit o un altre, però ens hauria agradat una oposició frontal al pla”, arrencava la seva intervenció el portaveu de la plataforma, Roger Hoyos. Des d’aquesta agrupació veïnal sempre han defensat que el projecte ha de respondre als usos que es defineixen per a l’estructura de les Tres Xemeneies i no al revés i consideren que la proposta actual no respon a les demandes que van sortir del procés participatiu. A més, Hoyos alerta que l’augment del sostre residencial i la disminució de l’activitat econòmica generaran un nou barri segregat de la trama urbana i lamenta que no hi hagi “per enlloc” inversió pública.

POLÈMICA I PRESSIÓ
La sessió a l’Ajuntament de Badalona va estar precedida per una concentració convocada per l’entitat Els Verds de Badalona, que protestaven per la negativa del govern a permetre la intervenció del seu portaveu, Francesc Alfambra. Segons va detallar l’alcalde Xavier García Albiol, el motiu va ser que la sol·licitud per intervenir no es va presentar amb les formes correctes, ja que es va rebre abans de la convocatòria dels grups. Pel que fa al pla urbanístic, el sí del consistori al projecte es va saldar amb els vots a favor dels regidors del PP, PSC, ERC i JxCat, l’abstenció de Badalona En Comú Podem i el vot en contra de Guanyem.

“Aquest projecte aconseguirà donar un gran salt qualitatiu a un espai que porta molts anys deteriorat i permetrà preservar les Tres Xemeneies com un símbol”, destacava Albiol, que juntament amb el regidor David Torrents va instar Guanyem i comuns a “tocar de peus a terra” i repensar-se el vot per “no quedar-se enrere aïllats”. En aquest sentit, la portaveu Nora San Sebastián va assegurar que l’error està en el ”concepte” del PDU i la presidenta Aïda Llauradó va apuntar que “pel bé de la ciutat” s’ha de demanar molt més i ser més “ambiciosos”.