No seguir les recomanacions de confinament i moure’s amb transport públic augmenta el risc de contagi. Foto: ACN

La pandèmia del coronavirus està sacsejant amb força el sistema sanitari català i espanyol. Després d’unes setmanes d’incertesa, autoritats i investigadors s’han posat d’acord per concentrar esforços amb un objectiu clar: frenar la ràpida propagació del Covid-19. Aquest és el principal repte d’una crisi a escala global sense precedents en la història recent. Un dels factors que no està posant fàcil aquesta tasca és el volum de casos positius d’origen desconegut. Segons alerta un estudi realitzat per especialistes de la Universitat Rovira i Virgili i de la Universidad de Zaragoza, milers de persones podrien haver-se infectat sense tenir cap contacte directe amb una persona malalta i sense haver viatjat a alguna de les zones de risc.

Aquest fenomen -conegut com a contagi comunitari- implica que un percentatge de la població pot donar positiu en les proves de detecció del coronavirus sense conèixer amb certesa quin ha estat l’origen o focus d’infecció. En aquest punt és on pren gran importància la mobilitat. El fet que una persona malalta es desplaci comporta un risc per a les persones amb qui ha compartit transport públic, per als companys de lloc de feina o per a qualsevol ciutadà amb qui hagi coincidit en alguna activitat quotidiana que hagi implicat un desplaçament.

MOBILITAT I DEMOGRAFIA
Per tal de posar xifres aproximades a aquest fenomen, l’estudi coordinat pels professors Alex Arenas i Jesús Gómez-Gardeñes ha traçat un mapa on s’indica el risc potencial per municipis que té la població d’infectar-se amb Covid-19 per contagi comunitari. A l’hora de fixar un valor per a la mobilitat, els investigadors han pres com a referència les dades de mobilitat habitual o recurrent entre localitats de la població activa a l’estat espanyol, proporcionades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). El model utilitzat pels especialistes també ha incorporat la informació epidemiològica disponible sobre el coronavirus i les dades demogràfiques de les diferents poblacions del territori.

El fet que una persona malalta es desplaci comporta un risc elevat per a la resta

Si comparem l’índex dels ciutadans que podrien haver-se infectat amb el total de persones censades a cada municipi, més de 200 veïns del Barcelonès Nord podrien ser víctimes d’aquest contagi comunitari. Malgrat que el percentatge de població afectada és pràcticament calcat a les diferents localitats de la zona, Badalona és la ciutat que s’emporta la pitjor part en ser la més poblada, amb uns 114 possibles malalts. La segueixen en el rànquing Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs, amb 62 i 19 persones en risc de contagi.

Aquestes xifres, però, continuen molt lluny de les previstes en grans ciutats com Barcelona o Madrid. La capital catalana, que només té lleugerament per sobre l’índex de població en risc, elevaria els possibles casos de positius per contagi comunitari a gairebé un miler (942 aproximadament) a causa del més d’un milió i mig de ciutadans que hi resideixen.

Pel que fa a Madrid, la situació canvia. Amb el doble de població i amb un percentatge que gairebé triplica el de Barcelona, elevaria el nombre de malalts fins als més de 5.000.

LIMITACIONS
Segons reconeix el mateix equip d’investigadors, que aquests dies ha anat actualitzant el mapa amb les últimes novetats sobre els diferents casos positius detectats i la seva ubicació, l’estudi compta amb una sèrie de limitacions. Per una banda, el model utilitzat no preveu contagis provocats per la mobilitat entre països, que podrien fer créixer el nombre d’infectats, malgrat trobar-se l’entrada a l’estat espanyol regulada.

En aquest sentit, els especialistes assumeixen la informació epidemiològica disponible, un coneixement que podria variar a mesura que es realitzin nous assajos. A més a més, l’estudi també utilitza com a paràmetres les dades de mobilitat de l’INE, de manera que no contempla per ara les restriccions en el transport i el règim de confinament decretats aquests dies pel govern espanyol a tot el territori.