Mercè Rius ha participat als darrers plens extraordinaris de l’Ajuntament de Badalona, exercint d’oposició

Oberta i propera. Li agrada escoltar la gent i donar-los resposta. Ja ho feia quan era al capdavant de Medi Ambient i creu que per això la direcció de Convergència i Unió va pensar en ella per ocupar el càrrec de regidora del districte 1 i, alhora, convertir-se en l’única regidora de CiU enmig del monopoli absolut del PP. Creu que això és compatible amb la seva tasca dins el partit, dins l’oposició i dins la resta de la ciutat. Té molta feina a fer i molta pressa per posar-s’hi. En uns minuts, té ple a l’Ajuntament. Per això, anem per feina.

És l’única regidora de CiU en un equip de govern del PP. Com ho porta?

És una posició que en determinats moments pot ser incòmoda, però entenc que CiU ha estat el partit més votat al districte 1 i, per tant, la responsabilitat de defensar els veïns d’aquests barris és nostra. Hem de treballar per tota la ciutat i defensar alhora els interessos dels ciutadans del districte 1, però això no vol dir que en determinats temes no puguem fer oposició al PP. A mi una cosa no em condiciona l’altra.

Es pot fer oposició tenint un peu i mig al govern?

Ara per ara el districte té poca capacitat d’incidència en la política de govern. El que fem és traslladar o defensar les demandes dels ciutadans a les àrees, que són qui les gestionen. Per tant, nosaltres no som responsables de les decisions. Al final, la decisió l’acaben prenent les àrees. És compatible defensar els interessos dels veïns, d’una banda, i els del partit i fer oposició, de l’altra. Són dos coses independents.

L’oferta del districte 1 del PP a CiU pot tenir una segona lectura: premi de consolació, moneda de canvi o mostra del pacte no escrit entre CiU i PP?

(Es pren el seu temps). Jo no ho veig així. El PP fa una oferta, però per mi és mantenir una tradició històrica. És la responsabilitat de defensar el territori on hem tingut més representació.

Plantegem-ho d’una altra manera. Si el PP hagués aconseguit majoria absoluta i no necessités suports, també els l’haurien ofert?

(De nou, es pren el seu temps). No ho sé. En qualsevol cas, a mi no em condiciona.

Serà el districte 1, on CiU va obtenir la majoria de vots, “la nineta dels ulls” de Convergència i Unió?

CiU ja porta temps fent feina per tot Badalona, però és evident que, a part d’aquesta feina, en tenim una d’específica al districte 1 per la responsabilitat que ens han donat. Jo, com a mínim, sí que m’hauré de mirar més el districte 1. Però això no vol dir que en els propers 4 anys ens oblidem de la resta.

Centrats en el districte 1, quines seran les prioritats de treball?

Estar al servei dels veïns, entitats i associacions i comptar amb ells per definir quines han de ser aquestes prioritats. En aquest sent