Martín Rueda

Rueda, duent a terme una classe magistral. Foto: martinrueda.com

El doctor Martín Rueda, que dirigeix el centre de podologia del mateix nom, serà el pregoner de la Festa Major d’Estiu 2022. “Després de gairebé 70 anys voltant per la ciutat, és un honor per a mi ser el pregoner”, afirma Rueda.

La seva clínica està dedicada a l’estudi de les alteracions del suport i anàlisi de la marxa i del gest esportiu. Podòleg i Màster en Podologia de l’Esport, el doctor Rueda és responsable de Podologia i Biomecànica del F.C. Barcelona, del CAR de Sant Cugat del Vallès, del Centre Mapfre de Medicina del Tenis i del Consell Català de l’Esport: “És molt satisfactori veure atletes i esportistes guanyar medalles olímpiques o campionats després de passar per la consulta”, diu el doctor.

Per la seva consulta, que fa mig segle que es troba a Santa Coloma i és tota una institució, “han passat entre 80.000 i 100.000 persones, tenim una gran base de dades dels peus dels colomencs”, assegura.

La seva implicació amb la ciutat és de tota la vida. Hi va arribar amb nou anys –ara en farà 76– i explica que té pacients des de fa 50 anys, que és el temps que porta la consulta oberta a la ciutat, a l’avinguda de la Generalitat: “Hi ha famílies en què tres generacions són pacients: fills, pares i avis”. De fet, a la consulta no només hi treballa ell, ho fa amb la següent generació, la dels seus fills, també podòlegs.

En tot aquest temps, el doctor Rueda ha vist canviar la ciutat. “Recordo la Santa Coloma dels carrers sense asfaltar, de les cases baixetes, de les torres en què estiuejava la gent i recordo els horts de Can Mariner”, enumera nostàlgic. En les dècades de vida de la consulta, els problemes dels pacients també han evolucionat. “Atenció amb les persones que no han fet mai esport i comencen a fer-ne als 30 anys”, avisa el doctor Rueda.

De les lesions no se’n salven ni els esportistes d’elit que el doctor tracta. “Els Ferrari també s’espatllen”, avisa Rueda amb una de les analogies que tant li agrada fer servir. “I atenció amb prendre analgèsics després de fer esport si ens fa mal alguna part del cos, el dolor és un senyal que alguna cosa no va bé i no hem de matar el missatger”.