Ernest Benach, durant la seva intervenció. Mariona Sanz

A només cinc dies de les eleccions, Esquerra Republicana de Catalunya va portar dos pesos pesats de la formació per protagonitzar l’acte central de la campanya electoral al Barcelonès Nord. L’encara president del Parlament i número 2 de la formació, Ernest Benach i la número 3 de les llistes d’ERC als comicis, Anna Simó, van ser al Cor de Marina per fer balanç de set anys al Govern de la Generalitat i explicar els reptes de la formació després del 28-N. Tots dos van coincidir en diversos punts d’uns discursos on van alertar als assistents de la importància de les eleccions. Segons Benach, “esgotada la via autonomista i federalista, cal donar un tomb en la manera de fer política” i per això “són necessàries polítiques nacionals i de progrés com les que ha portat a terme Esquerra durant els set anys que ha estat a la Generalitat”.

Tot i que Ernest Benach va evitar pronunciar-se sobre futurs pactes de govern, va plantejar dos escenaris després de les eleccions. Un d’ells amb Convergència i Unió al capdavant d’una Generalitat condicionada pel Partit Popular. “Seria un retrocés”, va sentenciar Benach. L’altre escenari, segons el president del Parlament seria el d’una Generalitat també a mans de CiU, però amb una Esquerra que “sense entrar al govern” pugui “influir i donar un cop de mà” per superar “la triple crisi de Catalunya: l’econòmica, la nacional i la de confiança amb la política”.

Anna Simó va centrar el seu discurs en l’economia. Mariona Sanz

Per la seva banda, Anna Simó, va estendre la mà a CiU amb “acords pel concert econòmic” però a canvi va demanar “un full de ruta clar a Artur Mas on es pactés un referèndum per la independència el 2014”. Simó va recomanar “sortir de l’atzucac polític” en el qual es troba Catalunya.