Una de les voluntàries netejant l’espai del carrer Víctor Balaguer on viuen les famílies. Foto: Sant Roc Som Bdn

El cas de les famílies de la Salut s’ha convertit en un veritable pols que sembla no tenir aturador. L’escalada de tensió entre els veïns i el govern de Xavier García Albiol ha arribat als jutjats en un context d’estira-i-arronsa sense precedents que sembla destinat a marcar jurisprudència en matèria d’habitatge i drets del ciutadà. Després d’aconseguir mesures cautelaríssimes per a dues de les famílies afectades, un dels dos jutges implicats ha decidit aquesta setmana aixecar el decret que obligava el consistori a reallotjar una de les famílies, retornant la partida d’escacs a l’empat inicial.

La decisió del magistrat es basa en les al·legacions presentades pel govern del PP, que argumenta que el reallotjament no és necessari, ja que els veïns es troben reubicats a l’equipament del carrer Víctor Balaguer, un espai en desús propietat del departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya. Aquestes famílies, però, mai han estat reallotjades per cap administració en aquest edifici, sinó que van decidir ocupar-lo el passat 30 d’octubre en veure’s obligades a abandonar la casa de colònies de la Fundació Pere Tarrés al municipi de Sant Fost de Campsentelles.

Precisament, la utilització de l’equipament del carrer Víctor Balaguer va ser una de les propostes que van traslladar els grups de l’oposició a Albiol a principis d’octubre per acollir temporalment les famílies. L’opció va ser descartada aleshores a causa dels diversos problemes d’insalubritat que patia l’espai, que va servir per acollir persones sense llar durant l’última Operació Hivern. Un mes i mig després, aquest edifici s’ha convertit en l’allotjament temporal dels veïns a l’espera de poder resoldre la seva situació i sense que el consistori ni la Generalitat hagin dut a terme cap tipus de reforma per adequar l’espai.

Albiol va descartar a l’octubre l’espai de Víctor Balaguer ara ocupat per problemes d’insalubritat

FRONTS OBERTS
Al marge de la decisió del jutge d’aixecar les mesures cautelaríssimes per a la família de l’Abdelouhab –tres fills, dos dels quals menors d’edat–, un altre jutjat ha fallat a favor dels veïns i obliga el consistori a reallotjar la família de la Deborah, que vivia en un edifici amb greus problemes estructurals al carrer Calderón de la Barca. En un cas semblant i a l’espera del pronunciament del magistrat es troba l’Adil, pare d’una nena de només 17 mesos i un dels afectats d’un altre bloc que també va haver de ser precintat al carrer Pintor Rosales per la mateixa raó.

“Que unes famílies hagin de portar els Serveis Socials als tribunals no és bon senyal, vol dir que alguna cosa falla. Aquí estem parlant de menors i del dret a ser reallotjats”, assenyala l’advocat dels veïns, Rafa Mendoza, que confia que acabi imperant el sentit comú i es pugui trobar una solució de consens per als afectats. Mendoza assegura que presentaran recurs per l’aixecament de les cautelars i apunta que està estudiant si es poden derivar responsabilitats per les al·legacions “falses” del consistori en aquest cas.

PADRÓ PER A TOTHOM
Les últimes novetats sobre les famílies de la Salut han coincidit aquesta setmana amb la convocatòria d’una concentració davant l’edifici del Viver en defensa del dret universal a l’empadronament. L’entitat Stop Mare Mortum –en col·laboració amb la Coordinadora Obrim Fronteres i Badalona Acull– va ser la impulsora de la protesta que va aplegar mig centenar de persones i que va comptar amb la presència de representants de gairebé tots els grups de l’oposició. Des de les agrupacions promotores demanen al consistori que garanteixi el dret a l’empadronament, dotant els Serveis Socials de més recursos que permetin reduir la sobrecàrrega de feina i la lentitud dels tràmits, i reclamen la recuperació del protocol que ja es va treballar amb els anteriors governs per no vetar el registre en el padró de persones sense domicili fix.

UN CAS PER A L’ESPERANÇA
També en matèria d’habitatge, el diari Ara es feia ressò aquesta setmana del cas dels Cassà Pérez, una família vulnerable de Badalona que finalment no serà desnonada i podrà quedar-se al pis que va comprar tot i portar anys sense poder pagar la hipoteca. Una sentència els ha donat la raó i podran estar-s’hi almenys fins al 2021 sense pagar res. Crearà jurisprudència?

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram