Blocs de pisos al barri de Sant Roc. Arxiu

La situació de crisi econòmica i l’actual estat del mercat immobiliari fa que cada vegada incrementi el nombre de pisos que passa a mans d’entitats financeres després que els seus propietaris no puguin fer front al pagament de les hipoteques. L’estoc de pisos a mans de bancs i caixes no para de pujar, habitatges que corren el risc d’entrar al mercat negre i ser ocupats. Tot amb els conseqüents problemes de convivència als edificis.

Davant aquest escenari, l’Ajuntament està sondejant a diverses entitats financeres la possibilitat que els cedeixin els habitatges que tenen embargats per tal d’incorporar-los a una borsa d’habitatge de lloguer. L’objectiu és donar sortida a un estoc que no para de créixer i que els pisos siguin habitats per persones amb voluntat d’arrelament, amb consciència de la necessitat de respectar les normes de convivència, i amb obligacions en el manteniment del pis.

Fonts municipals parlen d’una quarantena de pisos que la Guàrdia Urbana té perfectament identificats, i que estarien a mans d’entitats financeres o en procés d’estar-hi imminentment.

Són pisos ubicats majoritàriament a la zona sud de la ciutat i al barri de la Salut. D’aquests, directament controlats per l’Ajuntament n’hi ha 35, embargats o en procés d’embargament i que pertanyen a unes 17 entitats financeres.

Amb tot, però, es tracta d’un procés complex. L’equip de govern confia que doni els seus fruits en els propers temps, però depèn al capdavall de la disponibilitat d’un sector, el financer i bancari, que es troba en aquests moments immers en un procés de reestructuració que pot dificultar processos de col·laboració d’aquesta naturalesa.

En declaracions al Línia Badalona, el tinent d’alcalde Ferran Falcó explica que el consistori “ha posat aquesta oferta damunt la taula, i confia poder-ne parlar amb molta més concreció en els propers mesos amb tots els agents implicats, que no només són les entitats financeres, sinó també els propis veïns i els seus representants”. De moment no s’han trobat amb un plantejament tancat, de manera que són optimistes.

Falcó també demana la implicació dels veïns i que facilitin tota la informació necessària per tal que l’Ajuntament pugui conèixer amb més exactitud l’abast del problema i d’aquesta manera actuar amb el convenciment que la solució pot donar els fruits desitjats.

PISOS A SANT ROC

Des de l’Associació de Veïns de Sant Roc, el seu president, Diego Justicia, diu que té constància que a Sant Roc hi ha uns 130 pisos a mans principalment de caixes d’estalvi i que en l’actualitat estan ocupats, i 10 més que gestiona Adigsa i que ja es troben en procés judicial per recuperar-los.

El líder veïnal demana a les administracions que arribin a un acord per fer d’aquests pisos un parc d’habitatge públic. Denuncia que en l’actualitat els pisos ocupats generen inseguretat a les comunitats de veïns i problemes de convivència. Com a exemple, diu el president de l’Associació de Veïns de Sant Roc, Diego Justicia, “si hi ha una avaria en una canonada d’aigua que afecta al pis de sota les caixes –que són els propietaris- no poden entrar i el problema no se soluciona” o bé –assegura- molts d’aquests pisos obtenen els subministraments d’aigua, gas o llum gràcies a que punxen de la comunitat, ja que ells no paguen les seves factures perquè ni tan sols són titulars dels serveis.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram