El correfoc de Sant Antoni i els concerts a l’auditori de Gran Sol podrien compartir programa de festes. Foto: Arxiu

Sant Antoni i Sant Mori de Llefià han organitzat enguany per primera vegada actes conjunts en el marc de les seves respectives festes majors. Concretament, els organitzadors van fer un pregó comú, celebrat el 29 de maig, i un torneig de bàsquet 3×3 a la plaça de les Brigades Internacionals, que es va dur a terme el 4 de juny. A banda, el disseny de la portada dels dos programes de festes també era compartit.

Lluny de ser anecdòtic, la Comissió de Cultura de Llefià -integrada per veïns i entitats- vol que aquest camí conjunt que ara s’ha iniciat serveixi de punt de partida per replantejar el model de festes majors vigent a tot el districte i organitzar-ne una de conjunta.

GENERAR COHESIÓ
Lògicament la unió d’esforços suposaria un estalvi de recursos. “Es tractaria d’elaborar conjuntament actes com els àpats populars, però sense perdre pel camí actes simbòlics de cada barri, com el nostre correfoc”, considera el president de l’Associació de Veïns (AVV) de Sant Antoni, Toni Flores.

Ara bé, més enllà d’un objectiu pragmàtic, la unió de les festes persegueix una meta més ambiciosa, com és generar cohesió al districte. “Les festes populars tenen una gran part lúdica, però també fomenten la participació dels veïns”, assenyala Flores. En aquest sentit, el president de l’AVV de Sant Antoni considera positiu que els diferents barris cooperin en l’organització d’una festa comuna. Una opinió que comparteix el president de l’AVV de Sant Joan-Gran Sol, Jordi Mesas. “Les festes generen unió i nosaltres ho necessitem”. Mesas, de fet, és partidari d’ampliar la cohesió a altres àmbits, més enllà del festiu, per fer un front comú a l’hora de reivindicar les necessitats del districte, com per exemple l’eliminació de les barreres arquitectòniques.

Un objectiu, el de la unitat, que no és gens fàcil. En primer lloc, tal com assenyala Rubén García, integrant de la junta de l