El correfoc de Sant Antoni i els concerts a l’auditori de Gran Sol podrien compartir programa de festes. Foto: Arxiu

Sant Antoni i Sant Mori de Llefià han organitzat enguany per primera vegada actes conjunts en el marc de les seves respectives festes majors. Concretament, els organitzadors van fer un pregó comú, celebrat el 29 de maig, i un torneig de bàsquet 3×3 a la plaça de les Brigades Internacionals, que es va dur a terme el 4 de juny. A banda, el disseny de la portada dels dos programes de festes també era compartit.

Lluny de ser anecdòtic, la Comissió de Cultura de Llefià -integrada per veïns i entitats- vol que aquest camí conjunt que ara s’ha iniciat serveixi de punt de partida per replantejar el model de festes majors vigent a tot el districte i organitzar-ne una de conjunta.

GENERAR COHESIÓ
Lògicament la unió d’esforços suposaria un estalvi de recursos. “Es tractaria d’elaborar conjuntament actes com els àpats populars, però sense perdre pel camí actes simbòlics de cada barri, com el nostre correfoc”, considera el president de l’Associació de Veïns (AVV) de Sant Antoni, Toni Flores.

Ara bé, més enllà d’un objectiu pragmàtic, la unió de les festes persegueix una meta més ambiciosa, com és generar cohesió al districte. “Les festes populars tenen una gran part lúdica, però també fomenten la participació dels veïns”, assenyala Flores. En aquest sentit, el president de l’AVV de Sant Antoni considera positiu que els diferents barris cooperin en l’organització d’una festa comuna. Una opinió que comparteix el president de l’AVV de Sant Joan-Gran Sol, Jordi Mesas. “Les festes generen unió i nosaltres ho necessitem”. Mesas, de fet, és partidari d’ampliar la cohesió a altres àmbits, més enllà del festiu, per fer un front comú a l’hora de reivindicar les necessitats del districte, com per exemple l’eliminació de les barreres arquitectòniques.

Un objectiu, el de la unitat, que no és gens fàcil. En primer lloc, tal com assenyala Rubén García, integrant de la junta de l’AVV de Sant Mori, el primer obstacle és canviar el funcionament que les entitats veïnals tenen des de fa temps. “Necessitarem l’ajuda dels veïns i de l’Ajuntament”, avisa Garcia, que considera vital sumar esforços entre les associacions de veïns. “Som entitats que volem recollir i fer d’altaveu dels problemes de la gent. Per tant, hem de ser conscients de les necessitats de tothom”, diu.

D’altra banda, Flores assenyala un altre obstacle en el camí que volen recórrer les associacions i la Comissió de Cultura. “Durant molts anys, a la ciutat hi ha hagut una intencionalitat política de dividir els veïns i això crea desgast”, assegura. “Per generar cohesió cal que l’administració no creï mala maror”, afegeix.

Tot i la voluntat de tirar endavant amb la unió de les festes, encara queden molts aspectes per concretar. Per exemple, les dates en què se celebraria la festa major unificada. I és que enguany Sant Mori ha organitzat les seves festes el 28 i 29 de maig, Sant Antoni les va iniciar el 3 de juny i les acabarà el dia 13 i Sant Joan-Gran Sol les celebrarà del 17 al 24.

FESTA DE CIUTAT
Paral·lelament a la creació d‘una festa unificada, Sant Joan-Gran Sol també viurà enguany un canvi de model en les seves festes. Amb la substitució de la tradicional “suelta de vaquillas” pels concerts de Miguel Poveda, Sabor de Gràcia i Las Migas al Parc de Gran Sol, l’Ajuntament vol convertir la celebració en una festa de ciutat, amb un programa d’actes que el mateix Mesas qualifica d’”ambiciós”.

D’altra banda el president de l’associació de veïns confia que els canvis generin acceptació i es pugui donar continuïtat al nou model impulsat a partir d’enguany.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram