El compte enrere ja ha començat i Oriol Lladó, candidat d’ERC a l’alcaldia, assegura que arriba amb els deures fets de cara a les eleccions municipals. Descartant una possible candidatura conjunta d’esquerres, el republicà es reivindica com una cara nova i llança un missatge: “Nosaltres no deixarem governar en cap cas el PP”.

Queden menys de quatre mesos per a les eleccions. Té bones sensacions?
Sí. Tinc bones sensacions perquè crec que recuperarem la representació institucional i que obtindrem un bon resultat. I això, deixem-ho dir, en unes eleccions que seran les més importants des del 79, des de la Dictadura. Seran la primera volta de les plebiscitàries i, en clau local, podem recuperar el govern per a la ciutat. Això és urgent fer-ho. Ens hi juguem molt tots plegats.

Creu que la possibilitat de recuperar la representació institucional està garantida?
Sí. I no només això. Estic segur que serem una peça clau en la governabilitat de la ciutat.

El veig optimista…
Bé, l’escenari ha canviat moltíssim i creiem que la nostra proposta enllaçarà amb el desig de canvi de molta gent de la ciutat. Nosaltres representem molt bé aquest anhel. Sóc optimista, sí.

Suposo que la bona salut d’ERC a escala nacional també el tranquil·litza…
És clar, però sobretot em tranquil·litza la feina que estem fent en clau local. Des de fa mesos no hem parat de veure veïns, entitats… Hem reivindicat la nostra veu i crec que tot aquest treball aflorarà el dia de les eleccions.

Han trepitjat prou el carrer?
I tant! Hem estat en cadascuna de les lluites socials que s’han produït aquests darrers mesos intentant ajudar. No hem parat de moure’ns. Ens agradaria fer més? És clar, però som un equip de gent que ara mateix no som professionals de la política i no tenim tant temps com altres. Hem d’esgarrapar les hores d’allà on podem.

Queda descartada una possible candidatura conjunta amb Iniciativa, ERC i Avancem?
Primer vull remarcar que l’acord que vam assolir amb aquestes forces per a un nou govern de progrés a la ciutat és molt important. L’endemà de les eleccions serà un document que ens ajudarà a articular com ha de ser el govern de canvi. I respecte al tema de la candidatura, almenys pel que fa a ERC optem per presentar-nos sols. Pensem que així és com podem maximitzar el màxim nombre de regidors d’esquerres.

Es rumoreja que hi ha un pacte no escrit entre els grups de l’oposició que, guanyi qui guanyi, s’arribarà a un acord perquè Albiol no torni a governar. És així?
El que hi ha és la certesa que els 4 anys del PP han estat un desastre i que han afectat molt la imatge de la ciutat. Hi ha un acord de mínims per revertir aquesta situació. Jo ho tinc claríssim: necessitem un govern de progrés que asseguri un canvi per anar a millor. I qui ens voti pot estar tranquil que amb nosaltres no hi haurà sorpreses: no canviarem el vot a última hora ni deixarem governar en cap cas el PP. Ni mitges tintes ni marxes enrere. Nosaltres ho tenim clar.

Aquest “tots contra Albiol” no enforteix l’actual alcalde?
Sí, però del que jo parlo no és un pacte per acabar amb Albiol, sinó un acord per millorar la ciutat: una proposta guanyadora perquè Badalona pugui tenir un govern diferent. Més net, més transparent, més social.

Finalment, Miquel Estruch anirà a la seva llista?
Això no t’ho puc dir perquè estem en ple treball de confecció de la llista i ara no és el moment de fer públic cap nom. El que sí que et puc dir és que el Miquel Estruch és un capital i un valor molt important per al nostre projecte i ha fet i fa molta feina.

I vostè, què pot aportar que no tinguin altres candidats?
Jo sóc un candidat amb una motxilla poc pesada i això, de per si, ja crec que és una cosa positiva. A més, sóc una cara relativament nova i també he trepitjat el món de fora de la política. No tots ho poden dir. Jo vinc de la societat civil i potser per això em miro la política d’una altra manera.

He començat preguntant-li per sensacions i acabo preguntant-li per resultats. Quina és la seva ‘quiniela’?
[Somriu] No tinc pronòstic. El repte que tenim és tan enorme i ens obliga a treballar a tants nivells que el què passarà l’endemà no vull que em distregui. Però repeteixo, ERC tindrà representació i jugarà un paper clau en la governabilitat de la ciutat. Perquè la nostra és una proposta singular i que pot aportar aire fresc a un Ple municipal on hi ha les mateixes cares des de fa molts anys.